unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: "Låt oss se till att husbilarnas närvaro på Öland begränsas till ett minimum”

Det är med viss förvåning jag på senare tid i Ölandsbladet har läst husbilsägares beskrivning av sitt liv med husbilen.
Husbilar i Borgholm, september 2020.
Husbilar i Borgholm, september 2020.
Foto: Kenth Jönsson
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Maken till tunnelseende är svår att slå. Egentligen är jag inte förvånad när jag betraktat den strida strömmen av husbilar som passerat nära mitt hus vid vägen ner till Kapelludden i Bredsättra. Sensommaren i år liksom förra sommaren har slagit besöksrekord vid Kapelludden, vilket bland annat resulterat i husbilsinvasionen. Detta har förvandlat vägren, parkering och vändplan till övernattningsplats för dessa hustransporter. Det kan röra sig om enstaka nätter eller att man kommer tillbaka natt efter natt. Några nattgäster har varit noga med att via stora plakat upplysa eventuellt irriterade personer, att de parkerar och inte campar!

Man kan verkligen irritera sig över att husbilar terrängkör, utgör hinder på smala vägar eller som vid Kapelludden, använder vägbanan som gratiscamping. Väldigt sällan diskuteras miljöaspekterna av dessa hustransporter. Detta i en tid när vi försöker få ner utsläppen från fossila drivmedel till ett minimum. Husbilslobbyn är fantastiskt framgångsrik när det gäller att påverka beslutsfattare att blunda för alla de miljökonsekvenser som dessa dieseltörstiga fordon orsakar.

I coronapandemins spår har vi lärt oss att det lokala och regionala självbestämmandet är väldigt stark i vårt land. Det ger oss en fantastisk möjlighet att på lokalt plan införa bestämmelser som drastiskt kan minska den miljöpåverkan som husbilarnas framfart orsakar. Borgholms kommun kan begränsa till exempel terrängkörning, nattparkering och ställplatser på parkeringsplatser med hjälp av lokal lagstiftning genom att hänvisa till den kommunala bestämmanderätten. Mer än hundratusen husbilar kör runt i landet, låt oss se till att deras närvaro på Öland begränsas till ett minimum. Låt miljön hamna i centrum när vi nu reser oss upp ur pandemieländet!

Kjell-Olof Hedlund