Annons

Insändare: Laget eller jaget – det är frågan

Laget i dessa tider leder väl de flestas tankar till EM i fotboll - men det finns ju ett och annat som också handlar om det ”lag” som många tycks ha glömt eller inte ens uppfattat existerar.
Insändare • Publicerad 20 juni 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag, personligen, källsorterar mina sopor och försöker att lägga dem i avsedda containers som finns utplacerade”
”Jag, personligen, källsorterar mina sopor och försöker att lägga dem i avsedda containers som finns utplacerade”Foto: Christian Hylse

Då tänker jag på vårt, i jämförelse med många andra länder fantastiska samhällsbygge som jag nu tycker mig se inte bara raseras utan också ignoreras av oss som - enligt min mening- borde veta bättre.

Jag är drygt 70 år gammal och har fått växa upp ett samhälle som byggts på solidaritet , att man betalar skatt och idén om alla människors rätt till det nödvändiga i livet, alldeles oavsett om föräldrar eller släkt haft möjlighet att betala.

Annons

Skola, skolmat, hälsovård, skoltandvård, mödravård, barnhälsovård, subventionerad sjukvård och nödvändig medicin med mera - i många länder existerar inte detta!

Vårt samhälle bygger på solidaritet, att vi betalar skatt och att vi hjälps åt, tar hänsyn till varandra samt inte minst är rädda om det som är vårt gemensamma. Här på Öland inte minst den vackra ömtåliga naturen, de smala natursköna vägarna, vattnet och de servicestationer som betalas av oss som bor här.

Jag, personligen, källsorterar mina sopor och försöker att lägga dem i avsedda containers som finns utplacerade på lämpliga ställen och så gör de allra flesta av oss som bor här, dock inte alla förstås.

När turistsäsongen kommer blir det ofta problematiskt- i bästa fall tidvis överfullt men också mängder av dumpade trasiga prylar, glasrutor, matrester tallrikar engångsgrillar i pappersinsamlingen, ja listan kan göras lång. JAGET får gå först, man ”orkar inte” sortera eller ens ta med sig resterna eller skräpet hem. Råttor, kajor och inte minst en förfärlig stank sprider sig över nejden. Hur tänker människorna?

JAG är på semester, så jag behöver inte bry mig?

Detsamma gäller folkhälsomyndighetens rekommendationer om smittsäkert beteende i butiker. HANDLA ENSAM står det på stora skyltar som man praktiskt taget snubblar på utanför matvaruaffärerna och småbutiker har fiffiga lösningar för att hålla gränser för antalet kunder.

Men nej, man handlar i par eller gruppvis/ familjevis- man tycker väl att man kan göra ”som alla andra” eller också kommer man med den lysande ursäkten : ” Vi är ju vaccinerade” - man kan sprida smitta ändå, men JAGET är ju skyddat .

Om LAGET det som är alla vi sårbara människor behöver man inte bry sig.

Avslutningsvis vill jag citera en för mig klok men okänd person:

” Alla bara tänker på sig själva, det är bara jag som tänker på mig”

Annons

Jag hoppas att vi blir flera som tänker på vad vi kan göra för laget - våra vänner, grannar och medborgarna i vårt vackra land.

Lisa Crocker

Annons
Annons
Annons
Annons