Annons

Insändare: Kan vi politiskt kroka arm för en förbättrad apoteksservice?

Framtid Öland är ett lokalt och oberoende politiskt parti. Det innebär att vi inte har något moderparti att vare sig luta oss mot eller strida mot, och oftast ser vi det som en av våra styrkor. Vår drivkraft och inspiration kommer inte från riktlinjer ovanifrån, från en partiledning långt från vår kommun, utan den kommer från vad som händer här och nu.
Insändare • Publicerad 30 augusti 2022 • Uppdaterad 31 augusti 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Apoteket Hjorten/Apoteksgruppen i Borgholm har kämpat på och fortsatt leverera apoteksvaror till norra kommundelen fram till 2020. Därefter gav de upp, det var inte ekonomiskt hållbart”.
”Apoteket Hjorten/Apoteksgruppen i Borgholm har kämpat på och fortsatt leverera apoteksvaror till norra kommundelen fram till 2020. Därefter gav de upp, det var inte ekonomiskt hållbart”.Foto: Kenth Jönsson

Den kommer från de medborgare som vi möter i vår vardag, de som har synpunkter, önskemål och frågor.

I dessa möten dyker det ibland upp frågor som vi INTE KAN driva, just för att vi inte har några representanter i riksdagen eller regionen. Här kommer just en sådan fråga.

Annons

Den svenska apoteksmarknaden är avreglerade sedan länge (2009) och drivs numera i olika privata former. Fram till 2013 hade det statligt ägda Apoteket AB i uppdrag att leverera receptbelagd varor till ombud, men därefter har det varit helt frivilligt för samtliga apotek.

Apoteket Hjorten/Apoteksgruppen i Borgholm har kämpat på och fortsatt leverera apoteksvaror till norra kommundelen fram till 2020. Därefter gav de upp, det var inte ekonomiskt hållbart. Och det säger vi inget om. Det finns ingen företagare som i längden kan tillhandahålla tjänster helt gratis när de dessutom är resurskrävande.

Det finns flera bra internettjänster där man kan beställa sina receptbelagda apoteksvaror och få dem hemskickade inom varierat antal dagar. Men tyvärr är det inte lika lätt för alla att knappa sig fram i den digitala världen och dessutom kan det ta upp till nio dagar för leverans (Postnords utdelning varannan dag bidrar till längre leveranstider). Och nio dagar är väldigt lång tid om man är sjuk och i behov av medikament. Det är klart att man alltid kan be någon annan hämta ut receptet om de är i närheten av ett apotek (och om man har skickat med sina ID-handlingar eller ordnat fullmakt, så det krävs planering). Men om man inte har någon annan ... Eller om man antingen är så sjuk att man inte kan köra bil, eller inte har någon bil.

Då är dessa upp till nio dagar väldigt lång tid. Så vi ställer oss frågan: Är några av de andra lokala politiska partierna i Borgholms kommun intresserade av att kroka arm med oss för att försöka få till en hållbar förbättring? Vi ses ju i kommunhuset varannan vecka så vi kan prata vidare där i så fall.

Torbjörn Johansson och Annette Hemlin, Framtid Ölands representanter i Kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons