Insändare: Kameraövervakning för ökad trygghet och mot vandalisering

När jag under hösten nekats delta i kommunfullmäktige på distans - och därför inte kunnat vara med i debatten - så passade man vid ett kommunfullmäktigemöte på att avslå en motion från mig om att kommunen skulle ansöka om att få ha kameraövervakning med videoinspelning på torget i Borgholm.
Insändare • Publicerad 9 december 2021 • Uppdaterad 10 december 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin vill se kameraöveravkning av torget i Borgholm.
Per Lublin vill se kameraöveravkning av torget i Borgholm.Foto: Lasse Ottosson

Hade inte kunnat tro att den motionen skulle väcka ett så kompakt motstånd som den tydligen gjorde. Det var ingen hejd på motargumenten, som att det skulle bli så kostsamt att göra en rätt ifylld ansökan och att kommunen skulle kunna åka på jättelika skadeståndskrav från personer som fått sin integritet kränkt.

Vadå, det ska väl inte behövas dyrbara konsulter för att fylla i en ansökan när man har Stadshuset fullt av tjänstemän som redan kostar. Om ingen annan kan så kan jag åtaga mig att utan ersättningsanspråk göra ansökan för kommunens räkning - inklusive rita karta över placering.

Och vadå kränkt integritet? Ska buset som sätter igång bränder och krossar kyrkfönster ha ersättning för att dom kan bli identifierade och åker fast? Det är ju inte meningen att andra än polis och åklagare ska kunna studera filmerna och för övrigt raderas ju den automatiska videoinspelningen efter en dygn om inga brottsligheter som kräver utredning inträffar. Så det argumentet mot motionen faller platt.

Räckte det inte med två nattliga pyromandåd på torget, varvid vid ena tillfället påsktuppen brändes ner och andra gången en stor jultomte av halm?

Förutom fönsterkrossning på kyrkan!?

Isåfall kan jag lägga till att sedan dess har kyrkan vid torget ånyo utsatts för nattlig vandalisering. Och de senaste händelserna i Färjestaden och i Mörbylånga visar att vandaliseringarna är på väg att öka på Öland, kanske för att förövarna inte behöver riskera att bli upptäckta. Nuvarande webbkameror lär väl inte avskräcka buset som säkert redan känner till att ingenting spelas in.

Automatisk videoinspelning av det som sker på offentliga platser skulle däremot kunna ha en avskräckande effekt, både vad gäller pyromandåd, andra former av vandalisering och annan nattlig brottslighet. Och därmed förebygga att sådant sker och öka människors trygghet.

Detta borde kunna ske även i parker och andra offentliga platser i vår kommun i trygghetsskapande syfte. Den tekniska utrustningen för sådan videoövervakning är idag inte speciellt kostsam.

Så därför har jag nu lämnat in en ny motion om detta och hoppas att min envishet ska ge resultat.

Per Lublin