Insändare: Inga skäl att luckra upp alkoholmonopolet

”Gynnsamt alkoholbesked för Öland” var en artikelrubrik i Ölandsbladet lördagen den 11.e december.
Insändare • Publicerad 15 december 2021 • Uppdaterad 17 december 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan inte förstå annat än även en tillåten ”gårdsförsäljning” kommer att ytterligare supa svenskar under bordet, anser insändarskribenten.
Kan inte förstå annat än även en tillåten ”gårdsförsäljning” kommer att ytterligare supa svenskar under bordet, anser insändarskribenten.

Samma dags ledare, signerad Kenth Jönsson, hade rubriken ”Gårdsförsäljning kan bli verklighet”.

Tragiskt att Ölandsbladet på både artikel- o. ledarplats slår ett ”slag” för ökad alkoholtillgång och därmed ökad konsumtion.

Att hylla regeringens ”särskilda utredare” för en ytterligare uppluckring av nuvarande alkoholmonopol är inte särskilt ”nyktert” men kan härledas i tankar om ”alkoholkultur” sedan vinets gud Bacchus för snart 2500 år i den romerska mytologin. Samtida ”lustar” förutom fylleri, och/eller i samband med, var pedofili helt accepterat.

Det har alltså tagit mänskligheten över 2000 år att inse det omänskliga i pedofilt levnadsförhållande men inte i drogerier som alkohol och nutida varianter.

Asatron, inte så långt efter ”grekerna”, bryggde ”mjöd” på vatten och honung, en jäst, alkoholhaltig dryck som förekom i Kina för dryg 9000 år sedan.

Är detta då skäl nog att lossa de folkhälsoargument vårt alkoholmonopol bygger på?

Absolut inte!

Detta monopols regler har redan genom generösa EU-direktiv av egeninförsel av öl, vin och sprit satt svenska folkhälsoargument ur spel. Har du inte själv kört bil ”neråt” kanske du åkt en buss-full-fylleresa för inköp av billig alkohol.

Kan inte förstå annat än även en tillåten ”gårdsförsäljning” kommer att ytterligare supa svenskar under bordet. Det gjordes så under det så kallade mellanölsfösöket åren 1965-77 då butiksinnehavare för snöd ekonomisk vinning krängde starköl till underåriga barn inte minst utanför dåtida regler för öppethållande.

Det förpliktigar att ha sina anor från Björnhovda By, förr ”uppepå” nu ”neranför” klinten i Torslunda Socken och som gossebarn med mellannamn bli döpt i sann Asa-anda. Mej gav de mellan-namnet Tors-gny, åskdundret medan andra gossar döptes till Tors-ild, blixten och Tors-sten, hammaren.

Ingen av oss gavs namn åt dryckenskap och har inte, kommer inte låta oss ”slå ett slag” i det att Öländsk turism ska verka samman men Bacchus och Mammon.

”T”