Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Inför omsorgsläkare i kommunerna i samverkan med regionen

Efter Coronakommissionens utlåtande kring behovet av ökad läkarnärvaro inom kommunernas äldreomsorg, har just lagstiftningen som begränsar möjligheterna till detta seglat upp på politikens agenda.Moderaterna i flera av länets kommuner samt i Region Kalmar län anser att länets äldre inte kan vänta på en eventuell lagändring.
" En överväldigande majoritet av de vi och många andra pratat med är positiva till en fast läkare som enbart ansvarar för den kommunala äldrevården”.
" En överväldigande majoritet av de vi och många andra pratat med är positiva till en fast läkare som enbart ansvarar för den kommunala äldrevården”.
Foto: Helen Edvall
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Därför har vi tillsammans lanserat idén om att införa omsorgsläkare, med anställning inom regionen, med särskilt fokus på äldre, för att förbättra medicinska bedömningar och behandlingar inom omsorgen och för att undvika att lämna så mycket ansvar till hemsjukvårdens sjuksköterskor.

Med en ökad läkarnärvaro i omsorgen och som dessutom har mer tid till att fördjupa sig i våra äldres situation kommer läkaren ha bättre kännedom om våra omsorgstagares åkommor och mediciner. Detta skulle vara ett snabbare sätt att kunna öka den medicinska kvaliteten och minska belastningen för våra sjuksköterskor istället för att invänta en framtida eventuell ändring av Hälso- och sjukvårdslagen för att tillåta kommunalt anställda läkare. Socialdemokraterna är i tidningen den 3 april tveksamma till kommunala ”äldreläkare”. Vi är överens eftersom det bör det vara sjukvården – alltså regionen – som har ansvaret, precis som det är nu.

Pandemin har blottat stora problem inom sjukvården för de äldre. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har påpekat brister i bland annat dokumentationen, men det är inte orsaken till att människor dött. Orsaken har ofta varit bristande kunskap och kontinuitet av kompetent nära sjukvård i livets slutskede. Om all forskning visar på att sjukvårdskompetensen inom äldrevården bör öka och mer läkartid behövs, kan rimligen inte en Socialdemokratisk läkares ord vara mer trovärdigt. Det räcker att fråga sjuksköterskorna inom den kommunala äldrevården om deras uppfattning kring behov av mer läkartid. En överväldigande majoritet av de vi och många andra pratat med är positiva till en fast läkare som enbart ansvarar för den kommunala äldrevården. Det skulle bli ett lyft för de äldre. Det hade Socialdemokraterna kanske insett om de prioriterat innehåll före form.

Carl Dahlin (M),

oppositionsråd Region Kalmar län

Eva Folkesdotter Paradis (M), distriktsköterska

vice ordf socialnämnden Mörbylånga

Annica Portland Bengtsson (M), läkare

Ledamot omsorgsnämnden Kalmar

Måns Linge (M),

1e vice ordf omsorgsnämnden Kalmar

Läs mer