GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Inflyttning ger utveckling

Borgholms kommun har en betydande inflyttning av kvinnor och män som helt eller delvis lämnat ett långt arbetsliv. Vi berikas av människor som älskar Öland och som blir jobbonärer och/eller engagerar sig i vårt utvecklade föreningsliv. För våra årsrika lika väl som för unga och barnfamiljer ska Borgholm var en trygg och välkomnande kommun.
Insändare • Publicerad torsdag 09:30
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet vill stimulera inflyttningen till Borgholms kommun.
Centerpartiet vill stimulera inflyttningen till Borgholms kommun.Foto: Peter Boström

Vi vill lyfta fram några viktiga förutsättningar för utveckling. Ju fler som bor i kommunen desto fler som bidrar till att kommunens utvecklas. Svårare är så är det inte, men hur ökar vi inflyttningen?

Hårda och mjuka faktorer som stimulerar inflyttning.

Bland de hårda ligger ofta möjligheten att få tillgång till kommunalt VA i topp. Då kan man flytta in i sitt fritidshus eller bygga nytt och få lika bra eller bättre standard än i större stad. Därför vill vi i Centerpartiet snabba på utbyggnaden av vatten och avlopp i hela kommunen.

Det måste också finnas uppdaterade detaljplaner för såväl bostäder som företag. Och det måste gå snabbt att få bygglov när man väl bestämt sig att flytta till Borgholm. Framtidsanpassade detaljplaner och en effektiv bygglovshantering är viktigt för oss i Centerpartiet.

Borgholm är kanske den tryggaste kommunen i södra Sverige. Det handlar till stor del om en närvarande polis som vi kan prata med när vi möts på gatan eller i butiken. Men det handlar också om vårt fina föreningsliv där sociala band knyts och utveckling sker lokalt.

”Ju fler som bor i kommunen desto fler som bidrar till att kommunens utvecklas. Svårare är så är det inte, men hur ökar vi inflyttningen?”

Satsningen på lokaler för polisen i Borgholm och samarbete och föreningslivet är viktiga förutsättningar för oss i Centerpartiet.

Duktiga lärare, skolpersonal och medarbetare inom omsorgen är fundamentalt. Barn ska få en trygg och bra skolgång med kunskaper för fortsatta studier och kommande arbetsliv. När vi blir äldre och behöver stöd i vardagen ska vi ha en hemtjänst som har tid att prata över en kopp kaffe vid köksbordet. Vi vill se en omsorg och nära vård som erbjuder digitala verktyg för trygghet och hälsa. När vi inte kan eller vill bo hemma ska det finnas moderna senior- och äldreboenden med utökad omsorg.

Centerpartiet vill se nya äldreboenden på Ekbacka i Borgholm, seniorboenden på fler ställen i kommunen och att medarbetarna i hemtjänsten får mer tid till det där viktiga samtalet hemma hos våra äldre.

Områden för bostäder och företag

Vill vi ha inflyttning så måste det naturligtvis finnas plats där man kan slå ner sina bopålar och etablera sitt företag. Det finns flera viktiga områden. Dels har vi utvecklingen i Stora rör och Rälla med möjlighet till över hundra nya bostäder, som kan byggas i samklang med natur och kulturvärden i området. Det samma gäller Yttre hamnen i Borgholm och till exempel områden i Solberga, Kolstad, Lofta, Sandvik och inte minst i längst i norr när Böda och Byxelkrok knyts samman av en ny VA-ledning.

Vi älskar Borgholms kommun och vill se hållbar utveckling i hela kommunen.

För Borgholms bästa

Staffan Larsson, Gruppledare Centerpartiet i Borgholm

Tomas Zander, Ordförande Centerpartiet i Borgholm