Annons

Insändare: Hur ska Socialdemokraterna bidra till en aktiv politisk debatt i kommunfullmäktige?

Under kommunfullmäktige den 1 mars uttryckte kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) sin frustration över att oppositionen ställer jobbiga frågor och nagelfar hur kommunen sköts i allmänhet och kring höstens och vinterns personalrelaterade debacle i synnerhet.
Publicerad 7 mars 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Dahlin (M).
Carl Dahlin (M).

Wärenfalk efterfrågade en mer politisk debatt, utan ifrågasättande av hanteringen av kommunkansliets personalproblematik. Att majoritetspolitikerna anser att folkvalda inte ska blanda sig i den kanske mest allvarliga episoden inom administrationen under hela mandatperioden är anmärkningsvärt.

Den politiska majoritetens frånvaro, initialt förnekande och förringande av händelserna en stor anledning till att situationen blev så pass graverande. Därtill hade ett mer närvarande politiskt ledarskap definitivt kunnat stävja problematiken tidigare. Självklart är det politiska engagemanget avgörande, för utan ett fungerande kommunkansli haltar hela den politiska styrningen av organisationen.

Annons

Vi Moderater välkomnar Matilda Wärenfalks önskemål om en mer politiskt inriktad debatt på kommunfullmäktige. Det ställer dock krav på majoriteten såsom fler engagerade ledamöter, en tydligare ideologisk prägel på dagordningens ärenden, ökat engagemang bland ledamöterna i debatten, fler replikskiften och mindre innantilläsning. Jag undrar därför:

När ska Socialdemokraterna börja tillföra fler ideologiskt präglade ärenden till kommunfullmäktiges agenda med tydligare skiljelinjer för en mer politisk debatt?

Hur ska Wärenfalk ändra på att de flesta av Socialdemokraternas ledamöter ytterst sällan deltar i kommunfullmäktigedebatten?

Anser kommunalrådet inte att det är ett problem att så pass många ledamöter undviker att delta i kommunfullmäktigedebatten?

Anser Matilda Wärenfalk att innantilläsning är bra för en spänstig debatt?

Kommer Socialdemokraterna att vilja delta oftare i replikskiften framgent, även om det innebär färre möjligheter till färdigskrivna manus?

Varför anser Matilda Wärenfalk att en debatt kring kommunens ledning och styrning inte har med politik att göra?

Om några veckor är det dags för kommunfullmäktigedebatt igen i Mörbylånga kommun. Förhoppningen är att Matilda Wärenfalk (S) redogör i Ölandsbladet kring ovan frågor innan dess.

Carl Dahlin (M), Södra Näsby, Kommun- och regionpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons