Annons

Insändare: Har Moderaterna analyserat vad som hände 2015-2018?

Moderaterna har under senare tid varit ute mycket i debatten angående Svenskt Näringslivs ranking av Mörbylångas företagsklimat. I en insändare den 28 september skriver de bland annat ”När man tror att botten är nådd behåller inte bara Mörbylånga kommun jumboplatsen i länet, utan tappar ytterligare och är nu farligt nära att vara sämst i hela Sverige”.
Insändare • Publicerad 4 oktober 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är sant att Mörbylånga sedan 2018 hamnat i en ”kräftgång”.
Det är sant att Mörbylånga sedan 2018 hamnat i en ”kräftgång”.Foto: Maria Wiell

Vad vi nu frågar oss är om Moderaterna har analyserat varför vi befinner oss på denna jumboplats? De tycks själva precis nyligen ha vaknat upp och börjat engagera sig i frågan. Om vi tittar lite närmre på Svenskt Näringslivs statistik för företagsrankingen de senaste 10 åren visar den att det stora raset skedde under 2015 till 2018. På 3 år tappade Mörbylånga hela 143 platser. 2015 nådde kommunen en ”topplacering” om plats 121 men sedan började raset med 143 platser, vilket skedde under Moderaternas ledning.

Det är sant att Mörbylånga sedan 2018 hamnat i en ”kräftgång” där vi haft svårt att ta oss upp. Detta bär vi alla ansvar för. Kommunen har nu påbörjat ett ambitiöst arbete för att i dialog med företagare ta reda på vad det är som inte fungerar och vad vi kan göra åt det. Vi ska också komma ihåg att stora investeringar har gjorts i vatten- och avlopp samt fiber som är en del av Näringslivsstrategin.

Annons

Vad gäller attityder, hos både tjänstepersoner och politiker, är det en jätteviktig fråga att jobba med, men viktigt då att sopa rent framför egen dörr först. Det har varit ett ständigt fokus från oppositionen på att måla upp en negativ bild av Mörbylånga kommun för egen politisk vinning, i stället för att fokusera på samarbete för att komma framåt. Här finns anledning att reflektera över vilken attityd och vilka metoder vi politiker använder när vi ser saker som inte fungerar och som vi vill ändra på.

Nu utlovar Moderaterna ”en ny politisk kraft med fullt fokus på att återskapa ett näringslivsklimat som gynnar utveckling, tillväxt och sysselsättning” om de vinner valet 2022. Om Moderaterna tänker gå till val på detta är det också lämpligt att de analyserar vad som hände mellan 2015 och 2018 när Svenskt Näringslivs ranking störtdök under deras ledning. Annars riskerar löftena att falla relativt platt till marken.

Johan Åhlund (C), Vickleby, vice gruppledare

Jessica Jämtin (C), Färjestaden, ordförande kretsstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons