Insändare: Ge Tullverket rätt att stoppa lastbilar med stöldgods

Sommar betyder tid för semester och strandhäng. Dessvärre innebär den också högsäsong för internationella stöldligor.
Brott • Publicerad 14 augusti 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraterna vill stoppa stöldligor genom att ge Tullverket rätt att stoppa lastbilar med stöldgods.
Kristdemokraterna vill stoppa stöldligor genom att ge Tullverket rätt att stoppa lastbilar med stöldgods.Foto: Arkivbild

Även om reserestriktionerna med anledning av covid-19 försvårat för dem, kommer de passa på att begå inbrott och stölder när hus och hem står tomma.

Över hälften av inbrotten och upp emot 90 procent av stölderna av exempelvis jordbruksmaskiner och båtmotorer begås av utländska stöldligor. Sverige har blivit ett paradis för dem. Stöldgods för en till två miljarder kronor förs ut ur landet varje år. Endast omkring tre procent av inbrotten klaras upp. En del av förklaringen är våra bristfälliga gränskontroller.

Idag har Tullen inte rätt att stoppa lastbilar med stöldgods på väg ut ur landet. Ser de exempelvis en lastbil full med båtmotorer måste de ringa polisen. Men stöldligorna är proffs. De vet att Tullen inte får stoppa dem från att köra på en färja eller över en bro. I statistiken blir det ännu ett olöst ärende som avskrivs snabbare än något hinner säga ”brottsoffer”.

Men regeringen förhalar frågan. De har lovat att lagen ska ändras, men gör ingenting för att det ska bli verklighet. Kristdemokraterna har flera gånger frågat när lagändringen kommer, men aldrig fått något svar.

Tyvärr fortsätter regeringen att ducka sitt ansvar. De undviker att fatta de beslut som krävs för att stoppa stöldligornas räder.

Kristdemokraterna vill att Tullverket ska få rätt att kvarhålla misstänkt stöldgods, gärningsmän och fordon. Sommar ska betyda högsäsong för sol och bad, inte stöldligor.

Chatrine Pålsson Ahlgren, regionpolitiker Kalmar län(KD)

Andreas Carlson, riksdagsledamot (KD) och vice ordförande i justitieutskottet

Ebba Busch, partiledare (KD)