GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Fynden kan visst lånas ut till regionala museer

”Vet avdelningschefen hur det fungerar på sitt eget statliga verk?”, frågar sig Ölandsbladets ledarsida den 28 september 2021. Ja, givetvis gör jag och våra medarbetare det.
Insändare • Publicerad 6 oktober 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Rent generellt är det inte några problem för museer att låna in fynd”.
”Rent generellt är det inte några problem för museer att låna in fynd”.Foto: Mattias Mattisson

Som jag redogjorde för i vårt svar från samma datum så är det Riksantikvarieämbetet som fördelar de arkeologiska fynd som har påträffats i landet. Ibland behåller staten fynden och de hamnar då hos Statens historiska museer, i annat fall fördelas de till regionala museer.

Processen för att låna fynd sköts sedan mellan Statens historiska museer och det aktuella regionala museet. Rent generellt är det inte några problem för museer att låna in fynd. Kalmar läns museum är enligt Ölandsbladet besvikna för att de inte blivit tillfrågade om att få ta hand om detta specifika fynd men som vi redan har beskrivit eftersträvar vi att hålla fynden från samma plats samlade. Fynden kan fortfarande lånas ut.

Vidare påstår Ölandsbladet fortfarande att fynd ”göms undan” av Riksantikvarieämbetet. Detta stämmer inte. I detta fall hittades fynden 2010 men rapporten kom till Riksantikvarieämbetet först 2014. Riksantikvarieämbetet kan inte fördela fynden innan en rapport från en arkeologisk utgrävning finns tillgänglig hos myndigheten.

Marja-Leena Pilvesmaa

Avdelningschef Kulturmiljöavdelningen

Riksantikvarieämbetet