Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Ett vårtal inför valborg

Valborgseldarna är en mycket gammal tradition hos oss med rötter sedan urminnes tider. Då tände man eldar och väsnades för att skrämma bort trollen innan man kunde släppa ut djuren på vårens första bete. Ty fanns trollen kvar ute i markerna kunde dom göra djuren sjuka och det fick inte ske.
Det blir en annorlunda valborg i år.
Det blir en annorlunda valborg i år.
Foto: Carin von Post
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idag har vi åter fått troll, dom är små, mycket små, så små att vi ens kan se dem med blotta ögat. Dom kan finnas var som helst utan att vi kan se var. Dom förökar sig snabbt och hoppar från människa till människa på flera meters håll och dom kan göra oss sjuka, mycket sjuka. Många av oss har nära och kära, någon vän, som avlidit efter att ha angripits av dessa troll. Andra som angripits har kanske överlevt men fått men för livet och blir aldrig mer riktigt sig själva.

Mot dessa nya troll hjälper varken eldar, knallskott eller fyrverkeripjäser, inte ens körer med de skönaste vårsånger. Det enda som kan hjälpa är att vi - tills trollen är borta - inte umgås med andra än dem som vi bor tillsamman med, att vi med andra människor håller långt avstånd från varandra och inte tar i sådant som andra nyss har tagit i. Att vi alltid bär munskydd i butiker och i kollektivtrafik och där det annars kan finnas många människor. Samt att vi tar alla restriktioner på största allvar och inte bara följer dem konsekvent utan dessutom gör allt extra vi kan för att trollen inte ska få en chans att hoppa emellan oss eller på annat sätt sprida sig.

Det räcker inte med att vi vaccinerar oss, för även en vaccinerad kan bli smittad och föra smittan vidare och man kan vara smittförande utan att ha symptom. Vaccineringen ger heller ingen hundraprocentig garanti mot att insjukna.

Låt denna vackra vår - då vi nu INTE samlas framför valborgseldarna, inte samlas vid en sångkör eller kring någon vårtalare - bli den vår då vi ÄNTLIGEN tar coronatrollen på fullaste allvar och sedan gör allt som står i vår makt för att hindra dem från att kunna sprida sig vidare! Låt detta bli den vår då vi efteråt ska kunna säga att vi gjorde precis det som vi skulle!

Per Lublin

Läs mer