Annons

Insändare: Ett steg mot en tryggare onlinemiljö för våra barn

Vi i Centerpartiet Mörbylånga arbetar aktivt för att öka jämställdheten i vår kommun och i synnerhet öka både trygghet och säkerhet för våra barn och unga.
Publicerad 18 mars 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan årsskiftet pågår ett test med webbfilter på alla enheter som används av barn och elever i Mörbylånga kommuns skolor och förskolor.
Sedan årsskiftet pågår ett test med webbfilter på alla enheter som används av barn och elever i Mörbylånga kommuns skolor och förskolor.Foto: Julia Lindemalm

Sedan årsskiftet pågår ett test med webbfilter på alla enheter som används av barn och elever i Mörbylånga kommuns skolor och förskolor. Webbfiltret har som uppgift att stoppa sidor med till exempel pornografiskt innehåll, men också sidor med våld, vapen och droger.

Bara under februari månad har 662 sidor med totalt 16 000 försök att nå sidor med sådant innehåll stoppats. Det visar att vi har ringat in ett problem och behöver hitta vägar att minska efterfrågan på denna typ av innehåll. Just nu tittar kommunen på hur våra skolor arbetar för en tryggare onlinemiljö och hur de pratar med barn och vårdnadshavare kring vad som visas och vad som sker online. Vi kommer att ta ett helhetsgrepp kring detta, för våra barns skull.

Annons

Det är ett steg på vägen för att skapa en jämställd tillvaro i kommunen och en trygg onlinemiljö för våra barn och unga. Ett steg mot ett samhälle med ökad medmänsklighet och respekt. Ett steg mot en ljusare framtid.

Härnäst tar vi med oss förslag om hur vi i Centerpartiet kan utveckla vår politik för jämställdhet, destruktiva normer, ökad straffskala för sexbrott mot barn, bättre vård för kvinnosjukdomar och flexiblare regler kopplade till stressrelaterad sjukskrivning, till vår partistämma.

Vi vill

att barn i Sverige ska ha en trygg onlinemiljö med statligt finansierat webbfilter och utan risk för olika typer av övergrepp som grooming och sugardating

att sociala medier åläggs ansvar att genom algoritmer fånga upp exempelvis försök till grooming

att lagstiftningen för sexualbrott ses över med syfte att införa högre straffskala för sexualbrott, inte minst mot barn

att anslagen till forskning på kvinnosjukdomar ökar

att deltidssjukskrivning ska användas mer flexibelt. Det bör vara den samlade arbetstiden under en vecka som är intressant och inte hur den fördelas.

Nu fortsätter vi arbetet framåt med fokus på normkritik, jämställdhet och mäns våld mot kvinnor!

Emma Halme (C ), Vickleby

Annons

Emmy Ahlstedt (C ), Gårdby

Malin Svedlund (C ), Hagby

Jessica Jämtin (C ), Färjestaden

Annons
Annons
Annons
Annons