Insändare: ”En inspiratör och glädjespridare!”

Jag vill precis som Pia Schröder ge mycket beröm till kommunen för tillsättandet av en hamnchef i Färjestaden. Och ingen hade kunnat passa bättre för den tjänsten än Micke! Mitt under arbetet är han även en inspiratör och glädjespridare!
Färjestadens hamn • Publicerad 29 augusti 2021 • Uppdaterad 30 augusti 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stånd under torghandel i Färjestaden 2021.
Stånd under torghandel i Färjestaden 2021.Foto: Joacim Andersson

Det var nog framför allt hans idé att göra hamnområdet lite mer levande och mångskiftande med marknadsstånd och även återkomsten av veteranbilsträffarna varje torsdag kväll - ett verkligt folknöje ända ut på piren!

Men den processen har ju pågått ett antal år. Den minnesrike kan erinra sig, hur Södra hamnplan låg öde och trist, innan butikerna och matställena etablerade sig i rad på södra sidan. Inför sommaren 2020 tilldelades de även en stor del av kommunens mark för uteservering med hänsyn till Corona-restriktionerna.

Självklart blev det då mer trängsel på resten av hamnplan. Biltrafiken fortsatte och använde det privata område som tillhör Blå huset som både P-plats och vändplats. Det var tidvis svårt för besökare till Ankarkorset Vintage Möbler att komma till.

Inför den här sommaren ville kommunen hjälpa oss och styra undan den allmänna biltrafiken genom att med rep utmärka gränsen mellan kommunal och privat del av hamnplanen. Detta har haft god effekt. Trafiken ner på hamnplan har minskat och många har istället hittat de P-platser som kommunen ordnat i anslutning till Brovägen och kommit gående över hamnplan.

Det blev då läge att utöka erbjudandet med mat och dryck på Blå husets privata område. Att Pia från Arontorp skulle låta sig störas av detta tycks mig märkligt. Vi måste väl då också fråga alla de tusentals gäster som badar och/eller strosar i hamnområdet, som bevisligen har uppskattat närheten till ett gott mellanmål och glass till rimliga priser. Det skulle inte funka att mitt i badandet släpa iväg familjen till en matvagn mellan gamla lokstallet och köpstaden. Det förstår nog även Pia vid närmare eftertanke. Och ordningen inne på Blå husets område har varit klanderfri. Pia kan ju fråga ”herr Ullerteg” om den saken.

De 4-5 matvagnar som ändå finns på området norr om lokstallet har helt säkert haft sin egen kundkrets i sommar.

Kjell Samuelson