Insändare: Efterlängtat uppvaknande

Det händer grejer när våra kommunalråd vaknar upp.
Insändare • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Så länge vi har Ölandsbron i funktion är en evakuering från ön tämligen enkel”.
”Så länge vi har Ölandsbron i funktion är en evakuering från ön tämligen enkel”.Foto: Arkiv

För några veckor sedan - när jag tidigare hade frågat Ilko (Corkovic, S) om hur man ska kunna evakuera befolkningen från Öland i händelse av att det skulle krävas efter ett eventuellt angrepp mot kärnkraftverket i Oskarshamn - så fick jag svaret från honom att:

– Så länge vi har Ölandsbron i funktion är en evakuering från ön tämligen enkel. Om bron inte skulle vara i bruk så kan evakueringen ske i befintliga hamnar med mindre båtar. Några hamnar kan ta emot större båtar.

Han nämnde också att ägaren till bilfärjan ”Solsund” som sommartid går mellan Byxelkrok och Oskarshamn hade lovat att i så fall hjälpa till.

Inte särskilt betryggande när högste krisledningsansvarige politikern inte ens inser att det i ett sådant läge lätt skulle uppstå stillastående bilkö ända från norra Öland ner till Ölandsbron för att inte tala om på själva bron. Eller att en bilfärja som på sin höjd kan ta tjugofem normalstora bilar knappast kan frakta över tiotusentals människor över sundet till säkerhet från radioaktivitet.

Nu har dock Ilko skärpt till sig och anställt en kommunpolis med bästa möjliga lokalkännedom som säkerhetsansvarig samt tillsammans med sin kommunalrådskollega i Mörbylånga tillskrivit försvarsministern och påtalat avsaknaden av annat försvar för Öland än hemvärnet.

Förhoppningsvis ser man också över möjligheterna att mer effektivt kunna evakuera Öland ifall detta plötsligt - Gud förbjude - skulle behövas.

Sent ska den lättsinnige vakna, men bättre sent än aldrig.

Per Lublin, Ölandspartiet