Annons

Insändare: Dillner – inget bra alternativ

I Ölandsbladet den 21 april kommer Eva Dillner ut som kommunfullmäktigekandidat för Alternativ för Sverige (AfS). I artikeln beskriver Dillner AfS:s linje som lite smågullig missnöjespolitik (slöseri med skattepengar, anti-vindkraftspropaganda med mera) för att till slut landa i att ”en miljon invandrare måste återvandra för att rädda Sverige”.
Insändare • Publicerad 27 april 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från torgmöte med Alternativ för Sverige i skånska Sjöbo.
Bild från torgmöte med Alternativ för Sverige i skånska Sjöbo.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Alternativ för Sverige är ett högerextremt och rasistiskt parti bildat av före detta Sverigedemokrater som antingen uteslutits eller hoppat av SD. Flera av partiets riksdagskandidater har av tidningen Expo avslöjats med att ha spridit antisemitiska och pronazistiska meddelanden på sociala medier. Under valrörelsen 2018 hade partiet nära band till den svenska vit makt-miljön. 2021 engagerade sig partiet i mobiliseringen mot restriktioner under Covid-19 pandemin. Partiets företrädare deltog i demonstrationer mot krav på så kallade vaccinpass och anhängarna kunde beställa flygblad med budskapet ”Nej till vaccinpass” i partiets butik.

Utan ett enda konkret exempel menar Dillner att ”den offentliga sektorn ska syssla med kärnfrågor och sluta slösa med pengar… det finns många anställda som inte gör nödvändiga saker samtidigt som det saknas folk i kärnverksamheten”.

Annons

Osakligt gnäll på den offentliga sektorn och påstått slöseri med skattepengar, kombinerat med hets mot invandrare, har vi hört i decennier från högerextrema populister, från Ny Demokrati på 1990-talet till SD och AfS idag. Det finns säkert mycket som kan göras bättre och effektivare i offentlig verksamhet. Men att sprida lösa rykten för att underblåsa ett allmänt missnöje kan inte uppfattas som något annat än en förolämpning mot alla de, bland andra många invandrare, som dagligen arbetar och bär vår välfärd framåt inom vård, skola och omsorg.

Dillners AfS är gammal skåpmat som söndrar och skapar motsättningar. Vi behöver istället sammanhållning och en progressiv politik som befrämjar utveckling och välfärdssamhället.

Peter Strand, aktiv i Nätverk Sydöland

Annons
Annons
Annons
Annons