Annons

Insändare: ”Det som är viktigt är att du ska få leva ditt liv som du vill”

Nu har Liberalerna före detta Folkpartiet backat i opinionen och partiet ligger långt under 4 -procents-spärren för att komma in i riksdagen om det vore val idag.
Publicerad 3 februari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Berne Klysing, Liberalerna
Berne Klysing, Liberalerna

Det är trångt i den politiska fållan – det finns många partier som kallar sig liberala. På 1940-talet framförde dåvarande Folkpartiet idén om "fri ekonomi med socialt ansvar " socialliberalism som partiets ideologi kom att kallas. Syftet var att formulera ett reformvänligt alternativ till socialdemokratisk politik.

Sedan mitten på 1990-talet har partiet intagit en tydlig borgerlig profil för marknadsinslag i ekonomin. Ett idéparti som är fri från olika intressegrupper i samhället. Även i Sverige pågår polarisering med starka partier till höger och vänster. Svårigheten att bilda regering efter förra valet gjorde att partiet beslutade göra ett undantag från sin politiska kompass. Skall partiet inte röna samma öde som i filmen ”hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann” måste partiet åter lyssna till sina väljare och följa den politiska kompassen. Det går inte att bedriva politik om man skall snegla på samarbeten med eller ta avstånd från andra partier.

Annons

Liberalerna får inte ta hänsyn till olika regeringsalternativ. Om partiet inte är suicidbenäget måste man bedriva sin egen politik och ta konsekvenserna av den. Det som är viktigt är att du ska få leva ditt liv som du vill, bestämma över dig själv, ha dina egna drömmar och kunna jobba för att de ska bli verklighet. Det är frihet och det är vad liberalism handlar om.

Berne Klysing, Liberalerna Öland

Annons
Annons
Annons
Annons