Annons

Insändare: Demokrati är att visa respekt

Demokrati är grekiska och betyder folkets välde/makt. Ett fint ord som blir lätt ihåligt då dagens folkvalda majoritetspolitiker i Mörbylånga kommun inte nänns ta debatten.
Publicerad 12 mars 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Dahlin (M).
Carl Dahlin (M).

De gamla grekerna visste hur skört folkets välde var och nyttjade också därför sin rätt att yttra sig i frågor som engagerade dem. Ordet demokrati ekar emellertid tomt när före detta oppositionsrådet Carina Adolfsson Elgestam (S) ger sig in i debatten om Socialdemokraternas frånvaro i kommunfullmäktigedebatten, i tidningen den 9 mars.

Elgestam försvarar i sitt inlägg att en majoritet av hennes partikamrater inte utövar sin demokratiska plikt att aktivt företräda de väljare som röstat på dem. Det är lite märkligt då Elgestam liksom företrädaren Lööf Johanson båda två ändå var hyfsat aktiva i talarstolen, medan flertalet av deras partikamrater då liksom nu hukar undan i bänkarna. Den enkla frågan är: vad gör alla tysta sossar där? Är inte kommunfullmäktige värt mer respekt än så? Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) efterfrågade så sent som den 1 mars ett mer politiskt inriktat debattklimat – något vi Moderater välkomnar, men det tarvar faktiskt att fler inom Socialdemokraterna liksom Centern och Vänstern då vågar ta debatten.

Annons

Den aspekten utelämnar givetvis Elgestam, men hon passar på att ge efterträdaren Wärenfalk sin välsignelse att delta i debatten i stort sett enkom genom att läsa innantill på sin läsplatta, liksom att bomma repliker utan färdigskrivna manus. Vare sig det beror på ointresse eller oförberedelse att delta i debatten i kommunens högsta politiska organ, är det problematiskt hur nonchalant kommunens båda ledande majoritetspolitiker hanterar sina roller i det demokratiska samtalet. Trots Elgestams storvulna utsvävningar om demokrati och respekt skramlar dock kommunalrådens bristande engagemang i debatten som tomma tunnor gör mest.

Samtidigt är det fullt förståeligt att Elgestam tar till det stora artilleriet, om än med tomhylsor, för likt Socialdemokraterna på nationell nivå som nu når nya bottenrekord i smutskastning för att skyla över sina fadäser - kring allt från den misslyckade pandemihanteringen, den misslyckade elförsörjningen, den misslyckade integrationen, den misslyckade brottsbekämpningen och den misslyckade arbetslösheten - gör de lokala sossarna sitt yttersta för att tysta ned haverier såsom mobbingen på kommunkansliet, skattehöjningen, förfalskade nämndsprotokoll, kooperativa hyresrätter för äldre, medvetet slöseri med pensionspengar, hamnen i Mörbylånga och mycket mer – ty guldet de tar i blir till sand! Dagen då Socialdemokraterna vågar ta debatten kring sina misslyckanden, ja då är loppet kört och det vet de. Inte undra på den stora tystnad som en majoritet av Socialdemokraternas ledamöter i fullmäktige uppvisar.

Carl Dahlin (M), Södra Näsby, Kommun- och regionpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons