GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Byggnation i yttre hamnen

Under våren har flera insändare berört framtida byggnation i Borgholms yttre hamn.
Insändare • Publicerad 13 juni 2022 • Uppdaterad 14 juni 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yttre hamnen, Borgholm.
Yttre hamnen, Borgholm.Foto: Peter Boström

Att bygga vattennära är väldigt populärt på alla håll i Sverige, allt från stugor till storslagna hotell och bostadsrätter.

Ett strandnära boende kräver dock att hänsyn tas till framtida havsvattenhöjningar med väl tilltagna säkerhetsmarginaler, byggnaderna kommer att stå där i minst 50 år. Området är dock mycket attraktivt och har ett högt marknadsvärde. Så pass högt att förvaring av Borgholmsbornas båtar tydligen inte får plats utan i stället diskuteras hotell och bostadsrätter.

Å ena sidan välkomnar Liberalerna en fri marknad som driver på utvecklingen samtidigt som vi bestämt anser att ett samhällsansvar behöver tas.

Vi hävdar att byggnation i yttre hamnen behöver vara en balans mellan marknadskrafter och ölänningarnas behov av en fungerade hamn för civilförsvar, militära funktioner och fungera som försörjningsresurs under extraordinära händelser som t.ex. att något händer med Ölandsbron. Där vi för övrigt anser att en ny Ölandsbro behöver börjas projekteras redan nu.

Vi vill inte få en hamn där privata intressen blockerar samhällsviktiga funktioner. Därför behövs en tidig sansad dialog föras mellan intresserade exploatörer och ansvariga på kommunen så att vi får en bra fungerade kompromiss som säkerställer att det blir en hamn för alla.

Tommy Lindström, Ordförande, Liberalerna Öland