GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Bra om Böda blir nationalpark

Nyligen föreslog Skogsutredningen att Böda ekopark ombildas till nationalpark. Det är ett bra förslag som gynnar biologisk mångfald, bygdens näringsliv och besökare från när och fjärran.
Publicerad 11 december 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Området är nämligen perfekt att upptäcka i lagom takt på en klimatsmart cykel. Och här finns mycket att se och uppleva från april till en bit in i oktober”.
”Området är nämligen perfekt att upptäcka i lagom takt på en klimatsmart cykel. Och här finns mycket att se och uppleva från april till en bit in i oktober”.
Foto: Per Jiborn

Norra Öland är redan idag ett av Sveriges främsta resmål på sommaren. Mest lockar Böda strand med sol och bad, men vidsträckta tallskogar, säregna alvarmarker och ett spännande kulturlandskap bidrar till områdets attraktionskraft. Dessa hundratusentals besökare är grunden för en viktig besöksnäring, som består av hundratals små och medelstora företag. Utmaningen är att nästan alla kommer under några få veckor mitt i sommaren. Norra Öland behöver locka fler besökare under vår och höst.

Ur ett sådant perspektiv är Skogsutredningens förslag att göra Bödas skogar till en framtida nationalpark klokt. Inte minst om det kopplas till den cykelturism, som nu växer fram på Öland. Området är nämligen perfekt att upptäcka i lagom takt på en klimatsmart cykel. Och här finns mycket att se och uppleva från april till en bit in i oktober. När sedan cykelleder och rundslingor knyts samman med boenden, restauranger, caféer och guider, blir det ett värdefullt bidrag till traktens näringsliv.

Idag kan Sverige stoltsera med 30 nationalparker. De är internationella ikoner som lockar breda besöksgrupper under stora delar av året. Om Böda ekopark blir en del i det sällskapet, stärks norra Öland som attraktivt resmål. De senaste åren har naturum Trollskogen noterat över 70 000 besök. En siffra som sannolikt kan fördubblas med en nationalpark. Men än värdefullare vore 100 000 fler gästnätter under vår och höst. Låt oss önska drygt 30 000 besökare, som i snitt stannar tre dygn på norra Öland. Det skapar då lokala turismintäkter på minst 50 miljoner kronor. Intäkter som främst förbättrar lönsamhet och konkurrenskraft hos dagens företag, men som kanske även kan locka nya duktiga entreprenörer till området.

Givetvis skulle en nationalpark även stärka skyddet av de drygt 5 000 hektar skog, som idag ingår i Sveaskogs ekopark. Skogar som kan förvaltas och utvecklas utifrån biologisk mångfald, skönhetsupplevelser och traktens rika arv på fornlämningar från järnåldern.

Vi uppmanar där Borgholms kommun och politiker verksamma i region Kalmar att:

snarast sätta sig in i Skogsutredningens förslag om en framtida nationalpark,

berätta för beslutsfattare i Stockholm att förslaget är bra för Öland och

inleda lokala samtal om hur en framtida nationalpark bör se ut.

Eddie Forsman, tidigare kommunledningen i Borgholms kommun

Per Jiborn, tidigare generalsekreterare för Naturturismföretagen

Läs mer