Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Är 0.05 % mycket eller lite?

En sak är vi alla överens om och det är betydelse av småföretagen i vår kommun. Småföretagen skapar cirka 2 400 viktiga jobb i Mörbylånga kommun, vilket ger skatteintäkter och värdefullt bidrag till vår gemensamma välfärd.
Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun.
Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga kommun.
Foto: Natalia Johansson
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Småföretagens betydelse i kommunen har debatterats och diskuteras många gånger med populistiska förtecken. Därför är det viktigt att ta del av utvärderingar av företagsklimatet från såväl Svenskt Näringsliv som från Sveriges kommuner och regioner (SKR). I minnet skall man ha att företagarorganisationerna driver sina medlemmars viktiga frågor och intressen medan SKRs utvärdering är uppbyggd kring myndighets- och serviceområden samt kommunens roll och ansvar.

I Svenskt Näringslivs ranking 2020 föll kommunen till en låg nivå. Av svaren kan man dock utläsa en upplevd förbättring av kommunens service till företagarna. Hur kan då rankingen bli sämre? Det beror på att frågorna i enkäten viktas olika och därmed får olika stor genomslagskraft. På riksnivå syns en genomsnittlig nedgång på 0.05% för företagsklimatet i landet, samma som nedgången i Mörbylånga kommun.

Hur har då Mörbylånga kommuns resultat sett ut över åren? Sedan 2002 då Svenskt näringsliv presenterade rankingen första gången har kommunen legat stadigt under rikssnittet. 2015 började resultaten försämras ytterligare. All försämring, hur liten den än är, är en försämring. Det kan ingen bortse från. Under den innevarande mandatperioden har arbetet med att utveckla och säkerställa kommunens relation till och förståelse för företagen varit en av de viktigaste frågorna och resurser till näringslivsenheten har förstärkts. Alla avdelningar inom kommunen arbetar med ett förbättrat bemötande, vilket också syns i årets enkätresultat.

För att nå en hållbar förändring och en högre ranking på vilken skala det än må vara finns inga enkla lösningar. Det som behövs är inte populistiska politiska utspel utan en djup förståelse för företagarens vardag liksom för den roll en kommun har. Det är ett långsiktigt arbete för en hållbar utveckling över tid som gäller där företagare möts av ett serviceinriktat myndighetsutövande och en positiv och lösningsorienterad attityd från såväl politiker som tjänstepersoner.

För Socialdemokraterna Södra Öland

Elisabeth Fransén, ordförande

Henriette Koblanck, gruppledare, Nämnden för Kultur och tillväxt

Matilda Wärenfalk, kommunalråd

Läs mer