unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Älska Ölands ömtåliga natur varsamt

Det står helt klart att många vill till Öland i år. Att det är många som besöker naturreservaten är naturligtvis glädjande. Men vi vädjar till besökarna att ta hand om sitt skräp och att bara parkera där det är tillåtet. Det är ett måste för att skydda den ömtåliga naturen.
”Vi vill därför vädja till alla besökare i våra reservat att följa trafik- och parkeringsregler och ta hand om sitt avfall på ett ansvarsfullt sätt”.
”Vi vill därför vädja till alla besökare i våra reservat att följa trafik- och parkeringsregler och ta hand om sitt avfall på ett ansvarsfullt sätt”.
Foto: Carin von Post
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Coronakrisen och ”hemester” har gjort att allt fler söker sig ut i naturen, till fots, på cykel, med bil och husbil.

Underbart! tycker vi på Länsstyrelsen Kalmar län, som vill att ännu fler ska upptäcka och njuta av naturen, både i och utanför våra naturreservat.

Men för att naturvärdena inte ska skadas och för att det ska vara trevligt för alla är det viktigt följa både reglerna i reservatet och allmänna hänsynsregler.

Tyvärr så gör inte alla det. Från år till år har vi sett allt större problem, framför allt i de strandnära reservaten på norra Öland. I år är det mer problem än tidigare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Under de senaste veckorna har länsstyrelsen fått flera larmrapporter från allmänhet och ansvarskännande besökare.

Bilar kör utanför vägarna, i den känsliga naturen. Det parkeras utanför anvisade markeringar och på ett sätt som omöjliggör för räddningsfordon att ta sig fram. Vi har uppgifter om att det till och med flyttats på stora stenar för att fler bilar ska kunna få plats. Parkeringsplatserna i reservaten används som ställplats för husbilar och husvagnar, trots att det inte är tillåtet. Skräp slängs utanför överfulla soptunnor. Latrinbehållare töms i reservatets toaletter.

Vi på länsstyrelsen gör vad vi kan för att genom skyltar upplysa om de regler som gäller i reservaten, både för vistelse i naturen och för parkering. Vi har i sommar fått anlita vaktbolag för att se till att reglerna efterlevs. Vi för också en dialog med bland andra markägare, trafikverket, polisen och kommunen för att hitta långsiktiga lösningar.

Det har hjälpt, till viss del.

Men sammanfattningsvis menar vi att situationen är oroande. Om reglerna inte respekteras blir alla lidande. Ingen vill stå i långa köer för att komma till ett paradis där det ligger slängda blöjor i naturen.

Vi vill därför vädja till alla besökare i våra reservat att följa trafik- och parkeringsregler och ta hand om sitt avfall på ett ansvarsfullt sätt. Reglerna finns för att alla ska kunna njuta av våra naturreservat.

Cecilia Schelin Seidegård

Landshövding Kalmar län

Karin Bergman

Landsbygdsdirektör Länsstyrelsen Kalmar län

Läs mer

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Fotboll

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Tränaren: ”Nu är det tre finaler som återstår”

På gårdsplanen hemma hos Urban Haraldsson i Hulterstad är det glada miner sedan det blivit klart att landsbygdsstödet för betning och miljöåtgärder blir kvar till lantbrukarna. Fr v Anders Åkesson (C), Roger Gustafsson, LRF, Urban Haraldsson och Anna-Kajsa Arnesson (C).

Öland

Lantbruket får behålla stöd för betning och miljöåtgärder

”Rädda den svenska maten”. Det har varit ett upprop från LRF som 43 000 personer har skrivit under sedan svensk landsbygd riskerade att få betala för Brexit. Nu har det gett resultat.

Hanna Petersson blev 106 år

Familj

Hanna Petersson blev 106 år

Hanna Petersson bodde i Mickelsmad hela sitt liv.

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

Öland

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

”Allt har sin tid. Jag och familjen kommer bo på övervåningen och så blir det butik på nedervåningen”

SMHI: Så blir vädret i helgen

Öland

SMHI: Så blir vädret i helgen

Helgen väntas ge friska vindbyar och varierande solchanser.

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Öland

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Testa dina kunskaper.