1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Älska Ölands ömtåliga natur varsamt

Det står helt klart att många vill till Öland i år. Att det är många som besöker naturreservaten är naturligtvis glädjande. Men vi vädjar till besökarna att ta hand om sitt skräp och att bara parkera där det är tillåtet. Det är ett måste för att skydda den ömtåliga naturen.
”Vi vill därför vädja till alla besökare i våra reservat att följa trafik- och parkeringsregler och ta hand om sitt avfall på ett ansvarsfullt sätt”.
Foto: Carin von Post

Coronakrisen och ”hemester” har gjort att allt fler söker sig ut i naturen, till fots, på cykel, med bil och husbil.

Underbart! tycker vi på Länsstyrelsen Kalmar län, som vill att ännu fler ska upptäcka och njuta av naturen, både i och utanför våra naturreservat.

Men för att naturvärdena inte ska skadas och för att det ska vara trevligt för alla är det viktigt följa både reglerna i reservatet och allmänna hänsynsregler.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Tyvärr så gör inte alla det. Från år till år har vi sett allt större problem, framför allt i de strandnära reservaten på norra Öland. I år är det mer problem än tidigare.

Under de senaste veckorna har länsstyrelsen fått flera larmrapporter från allmänhet och ansvarskännande besökare.

Bilar kör utanför vägarna, i den känsliga naturen. Det parkeras utanför anvisade markeringar och på ett sätt som omöjliggör för räddningsfordon att ta sig fram. Vi har uppgifter om att det till och med flyttats på stora stenar för att fler bilar ska kunna få plats. Parkeringsplatserna i reservaten används som ställplats för husbilar och husvagnar, trots att det inte är tillåtet. Skräp slängs utanför överfulla soptunnor. Latrinbehållare töms i reservatets toaletter.

Vi på länsstyrelsen gör vad vi kan för att genom skyltar upplysa om de regler som gäller i reservaten, både för vistelse i naturen och för parkering. Vi har i sommar fått anlita vaktbolag för att se till att reglerna efterlevs. Vi för också en dialog med bland andra markägare, trafikverket, polisen och kommunen för att hitta långsiktiga lösningar.

Det har hjälpt, till viss del.

Men sammanfattningsvis menar vi att situationen är oroande. Om reglerna inte respekteras blir alla lidande. Ingen vill stå i långa köer för att komma till ett paradis där det ligger slängda blöjor i naturen.

Vi vill därför vädja till alla besökare i våra reservat att följa trafik- och parkeringsregler och ta hand om sitt avfall på ett ansvarsfullt sätt. Reglerna finns för att alla ska kunna njuta av våra naturreservat.

Cecilia Schelin Seidegård

Landshövding Kalmar län

Karin Bergman

Landsbygdsdirektör Länsstyrelsen Kalmar län

Läs mer

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Öland

Efterlyser bättre skyltning på cykelväg

Ett par från Kalmar har skrivit till Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projekt Ölandsleden, med förslag till förbättringar.

Sport

Trafikbesvären följdes av mardrömsstart i premiären

IFK stördes av de öländska bilköerna på väg till seriepremiären.

Ridsport

Eriksson klar för SM - men avstår

Ryttaren satsar mot annan tävling: ”Vill samla mer rutin”

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Sport

Högbystjärnan under drömgräns i Närke

33-åringen satte nytt småländskt rekord på 3 000 meter.