Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Äldreomsorgen behöver rejält med läkartid från primärvården

Genmäle på moderaternas svar på Anställning av läkare i primärvården för äldreomsorgen.
Mathias Karlsson, Socialnämndens ordförande Mörbylånga kommun
Mathias Karlsson, Socialnämndens ordförande Mörbylånga kommun
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det råder ingen tvekan om att kommunernas äldreomsorg behöver stora tidsinsatser från läkare. Vi är helt eniga med moderaterna om detta. Det känns tryggt att veta att vi politiskt delar uppfattningen att det är en dålig idé att kommunerna skall anställa egna äldreläkare.

Vi utgår också från att vi är överens om att vården av gamla, sjuka och även yngre med svåra kroniska sjukdomar är högst prioriterad i vården.

Frågan om läkarmedverkan från primärvårdens NäraVård till kommunerna är en för stor och viktig fråga för att det ska finnas politiskt käbbel om detta Det finns redan anställda läkare i primärvården som har kompetens för arbetet med äldresjukvård. Inom NäraVård arbetet finns redan också anställda geriatriker som tar ansvar för äldreomsorgen i kommunerna. Men det är också viktigt att samarbetet mellan kommunerna och regionen fungerar väl när det gäller alla olika slags kompetenser som behövs för att patienterna inom äldreboenden och i hemmen får den hälso- och sjukvård de behöver.

Vi behöver mer tillitsfull ledning och styrning i samarbete i de politiska församlingarna och framför allt i den Länsgemensamma ledningsgruppen för kommunerna och Regionen.

Vi har gemensamma stora utmaningar !

Mathias Karlsson (S)

Margaretha Lööf-Johanson (S)

Läs mer