"Ingen har skyllt ifrån sig"

Insändare • Publicerad 30 december 2013

Svar till Ilko Corkovic.

Det som hänt är hemskt, och att det har hänt de som inte kan göra sig hörda på egen hand är sorgligt.

IVOs rapport var skakande att få till sig, både för mig och Socialdemokraternas ledamot.

Vi tar vårt ansvar och agerade direkt vi fick rapporten i vår hand och tillsatte åtgärder för att säkra för de boende och stödja personalen.

Ingen har som du påstår skyllt ifrån sig. Både jag och socialchefen har uttryckt sorg och självkritik i att inte upptäckt situationen.

Hur det kan hända i vår verksamhet trots arbete i personalgrupper med värdegrund och fokus på den enskildes är ofattbart.

IVO bekräftade också att vår verksamhet i övrigt är god och de har gjort ett flertal inspektioner i vår verksamhet under hösten och där resultatet varit övervägande gott.

Varför det gått snett på boendet undersöks i internutredningen. Jag kan lova Ilko, att vi alla kommer att ta vårt ansvar och se till så att detta inte händer igen.

Nämnden har haft insyn i IVOs besök hela vägen, och allvaret i kritiken meddelades alla direkt efter att rapporten inkommit.

Att problemen i personalgruppen varit av dessa proportioner och drabbat de boende har inte kommit till min och nämndens kännedom, då hade vi givetvis inte låtit det fortgå!

Om inte IVO besökt oss är jag övertygad om att den Lex Sarah-anmälan mot personal på boendet, som utan koppling till IVOs granskning kom in, fått oss att reagera och agera.

Det är viktigt att komma ihåg att politiken inte ska vara med direkt i verksamhetsarbetet, det ska skötas av professionen och återkopplas till nämnden.

Både Lex Sarah och tillsyn av IVO är bra verktyg att få vetskap om förhållanden som inte kommer till oss den vanliga vägen, en viktig del i vår kvalitetssäkring.

Tråkigt bara att det skulle behövas en inspektion för att bristerna skulle uppmärksammas.

Påståendet att faddersystemet är borta är fel, det finns kvar men i annan form än tidigare. Nu kan alla i socialnämnden besöka valfri verksamhet, bara stämma av med verksamheten innan och ge fler i nämnden möjlighet att gå med. Det borde vara helt i sin ordning då dessa besök endast ska vara för att inhämta information och inte utgöra arena för politik, det finns andra arenor för det. Så Ilko, transparensen finns fortfarande kvar! Socialdemokraterna i nämnden är fria att boka in besök!

Neddragning av chefer betyder inte att verksamheten står utan!

Märkligt däremot att kritisera besparingar på chefer, då det ofta är synpunkter på att det finns för många chefer!

Nämndens fokus var att i första hand spara på chefsnivå och inte på personal närmast de som behöver vår omsorg. Det kan väl rimligtvis inte vara fel?

Miljön för de boende (byggnaden och omgivningarna) är densamma som var även när du Ilko satt i socialnämnden, men självklart ska miljön förändras i enlighet med IVOs synpunkter.

Eftersom du själv satt i socialnämnden fyra år så vet du att det är den information som nämnden får till sig man kan agera utefter.

Problem och utveckling diskuterades även då i nämnden och beslut togs efter vad som framkom, precis som nu kommer att ske.

Jag är tacksam över att IVO framförde sin kritik så att vi fick kännedom.

Föregå inte händelserna, låt utredningen få visa hur det kunnat hända. Vi tar vårt fulla ansvar!

Du behöver inte tvivla på att relevanta åtgärder görs!

 

Eva Karlström (M)

Socialnämndens ordförande, Borgholm

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.