Annons

Inga sjuka får leva i Mörbylånga kommun

Insändare • Publicerad 21 november 2011

Allra först vill vi ge ett stort fång röda rosor till Sophie som orkade skriva om orättvisorna i Mörbylånga kommun som drabbar funktionshindrade ungdomar.

Jag och min familj har blivit lika illa behandlade.

Annons

Jag har fått assistent i skolan i hela min grundskola p.g.a. mitt rörelsehinder, att jag inte klarar av och på klädning. Men sen när jag skulle börja gymnasiet kom problemen. Helt plötsligt var det inte längre självklart att få någon assistenthjälp. Hur skulle jag då kunna uppnå mina drömmar? Plugga vidare till det jag vill bli. Mina framtida drömmar kändes totalt krossade. För jag kan ju inte klara av att gå i skolan utan hjälp. Eller ska jag då be mina nya lärare, eller kanske mina nya klasskamrater, om hjälp att dra ner byxorna när jag ska på toa? Knappast!

Varför får inte jag då som rörelsehindrad samma rätt att gå i skolan?

Vi fick då söka LSS (lagen om särskilt stöd). För att sedan kunna få assistenthjälp. Vi fick först träffa en handläggare som skulle se om jag ingår i personlighetskretsen inom LSS. Hon var trevlig och sade att jag självklart skulle tillhöra LSS. Hon gav oss falska förhoppningar. För hon vänder oss sedan ryggen och gav oss avslag till LSS och assistenthjälp.

Och avslaget gav hon oss precis innan hon gick på sommarsemester. Vi hade då tre veckor på oss att överklaga. Och vi fick ingen hjälp av handläggaren med det, som alla faktiskt har rätt till när man fått avslag.

Beslutet gick då upp i tingsrätten och där gjorde vi en liten seger när vi fick rätt till LSS. Men fortfarande inte assistenthjälp. Nu har vi överklagat igen.

Som tur är betalar skolan min assistenthjälp, jag har assistent. Men så bra hade det inte kunnat bli. Som friskola har man nämligen, genom den nya skollagen, rätt att säga nej till en elev med funktionshinder. Funktionshindrade har därför inte lika stor rätt som alla andra att välja skola och linje på gymnasiet. Vilket är helt sjukt!

Alla säger att det inte är vår uppgift att bråka med kommunen om detta. Men ändå får man göra allting själv.

Hur vill Mörbylånga kommun egentligen ha det? Det kan man ju fråga sig. Man får ingen hjälp som funktionshindrad. Menar Mörbylånga kommun att det bara är och friska människor som får bo här? I så fall så är det i inte minde än en tyst utrensning som Mörbylånga håller på med. I allfall skulle inte jag rekommendera någon annan funktionshindrad att flytta hit. Och det kommer Mörbylånga kommun bara förlora på.

Nora Eklöv

med familj

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons