Annons

Inför en visselblåsarfunktion i Mörbylånga kommun

Det finns många sätt för offentliga organisationer, såsom en kommun, att anmäla oegentligheter, olyckor, vårdskador eller andra händelser, till exempel genom så kallade Lex Maria- och Lex Sarah-anmälningar. Dessa liksom många andra instrument finns för att främst förhindra att incidenten upprepas men även för intern- samt kvalitetskontroll.
Publicerad 2 februari 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Dahlin (M)
Carl Dahlin (M)

Vad som inte är lika vanligt, och som saknas i Mörbylånga kommun, är möjligheten för medarbetarna att på ett anonymt men officiellt sätt kunna meddela oegentligheter – en så kallad visselblåsarfunktion. Det kan handla om allt från ekonomiska till moraliska frågor, såsom resursslöseri. En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild avdelning utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används, en kvalitetstermometer inom både skola, vård och omsorg. Allt med ett och samma syfte dock: att förbättras i välfärdsuppdraget.

EU har nyligen stärkt skyddet för visselblåsare, för att fler ska våga träda fram och belysa oegentligheter eller missförhållanden. Flera kommuner, däribland Sundsvall och Båstad, har infört en visselblåsarfunktion med vetskapen om att medarbetarna bäst känner sin organisation, samt för att kunna erbjuda alla medborgare god kvalitet i välfärden. I Mörbylånga kommun är vi duktiga på mycket och en visselblåsarfunktion skulle kunna vara ytterligare en faktor för att kommunen ska lyckas tar ytterligare steg framåt i att säkerställa att högsta kvalitet samt effektivitet med skattemedel erbjuds våra medborgare.

Annons

Carl Dahlin (M), Södra Näsby

Kommun- och regionpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons