Idrotten vill ha en sammanhållen Smålandsregion
Inom Smålandsidrotten har vi med intresse följt diskussionerna om framtidens nya regioner. I Smålands tre län spretar uppfattningarna om den framtida regionindelningen påtagligt, såväl bland politiker, näringsliv som andra företrädare för samhällsintressena.
Inom Smålandsidrotten vill vi behålla en sammanhållen Smålandsregion. Allt sedan starten 1902 arbetar vi som en sammanhållen idrottsregion med Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län, både avseende verksamheten och dess finansiering. Detta är unikt inom svensk idrott! Vi verkar såväl på landsorten som i våra medelstora städer i Småland. Vi verkar för och arbetar med alltifrån de minsta föreningarna till de större föreningarna och elitföreningar som till exempel HV71, Kalmar FF, Växjö Lakers och Elit Vetlanda Speedway. Inom Smålandsidrottens verksamhet når vi cirka 50 000 ledare, närmare 2 000 föreningar samt ett antal korpföreningar. Våra främsta satsningar sker inom barn- och ungdomsidrotten och folkhälsan. Smålandsidrotten svarar för cirka 10% av svensk idrotts verksamhet, så vi kan på goda grunder anse oss som en av de största folkrörelserna i landet.
Småland bildades av små länder. Vårt landskap är jämte Dalarna, Lappland och Stockholm de starkaste geografiska varumärkena i landet. Varumärket Småland spänner över såväl kultur, turism, näringsliv som idrotten. Hur ofta förekommer inte Småland som ett samlande begrepp när våra företag ställer ut på internationella mässor? För ett antal år sedan startade dessutom Smålandslänen tillsammans med Blekinge ett gemensamt kontor i Bryssel. Inom turismen planeras nu en gemensam varumärkes- och kommunikationsplattform Destination Småland med en satsning på 24 miljoner kronor!! En satsning som skall stärka besöksnäringen i Småland, både den nationella och internationella. Vikten av satsningar på besöksnäringen känner vi väl till inom idrotten där ett stort projekt särskilt riktats på utveckling av idrott och turism. Här är idrotten ett bra exempel på regional näringslivsutveckling.
På utbildningssidan är samgåendet mellan Högskolan i i Kalmar och Växjö Universitet till Linnéuniversitetet ett exempel på regionalisering som är av betydelse för regional utveckling.
Vår vision är således ett sammanhållet Småland eller ett sammanhållet Småland som en del i en ny större regionbildning. Vi lever i ett distrikt som har Småland som utgångspunkt, och där redan ett 30-tal av våra 65 specialidrottsförbund har en indelning som är större än Småland. Disktriktsförbundet samverkar dessutom i stor utsträckning redan med Blekinge och i viss utsträckning även med Halland och Skåne.
Vi inom Smålandsidrotten är inte främmande för ett sammanhållet Småland i en större region med avseende på tillväxt och befolkningsutveckling. En splittring av Småland ser vi dock som en stor risk att urholka ett starkt och inarbetat regionalt varumärke!
Agneta Jäverskog, Färjestaden
AnnLis Hellsten, Oskarshamn
Thomas Olsson, Kalmar, Smålands Idrottsförbunds styrelse
Christina Ericsson, distriktsidrottschef