Annons

Hur ska (S) styra Sverige?

Insändare • Publicerad 30 april 2012

Årets första maj-talare i Borgholm är Anna Hedh, Socialdemokrat från Mörbylånga. När hon talar på Torget bör hon informera ölänningarna om följande:

• Hur ska jobben bli fler på Öland genom att försvåra inträdet på arbetsmarknaden?

Annons

330 ungdomsjobb hotas i Kalmar län och 14 000 i hela landet eftersom Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga. Anna Hedhs parti vill dessutom fördubbla restaurangmomsen, vilket hotar många anställningar för unga. Vi i Alliansen har sedan maktskiftet 2006 medvetet arbetat för att unga ska komma närmare arbetsmarknaden. Därför har vi halverat arbetsgivaravgifterna för unga, förbättrat gymnasieskolan och kommer till hösten att föreslå lärlingsprovanställningar. Allt detta är Socialdemokraterna emot.

• Höjer Socialdemokraterna skatten för ölänningarna eller skär de i välfärden för att ha råd med bidragslinjen?

När de flesta länder i vår omgivning krisar och skär ned, står Sverige sig starkt med utrymme för reformer. Alliansen har därför investerat i allas vår välfärd genom att tre gånger sänka skatten för pensionärer, höja bostadstillägget för pensionärer, fördubbla statens anslag till tandvården, mer än halvera vårdköerna genom den så kallade kömiljarden samt stärka patientsäkerheten. Vi har också stimulerat utbyggnad av äldrebostäder och kunskaps- och kvalitetshöjande åtgärder inom äldreomsorgen och ålagt socialtjänsten att ge äldre möjlighet att leva sitt liv och känna välbefinnande. Det innebär att man ser varje äldre person som en unik individ med egen vilja, inte som en i ett likformat kollektiv.

• Hur mycket inflytande får Vänsterpartiet och Miljöpartiet?

Socialdemokraterna fick 30 procent av rösterna i valet 2010. Då ville man regera med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Sedan dess har det rödgröna samarbetet upphört. Nu är det hög tid att Socialdemokraterna berättar för väljarna vad de vill med landet och hur. Om inte annat så handlar det om grundläggande demokratiska principer att låta väljarna veta alternativet från dem som aspirerar på regeringsmakten. Överläggningar i slutna rum om frågor som rör vår gemensamma framtid är inte värdigt en demokrati, vare sig det handlar om att byta partiledare eller utforma politik.

Sedan Alliansen tog över makten 2006 har vi konsekvent satsat på arbetslinjen. Som resultat har utanförskapet sjunkit med 200 000, medan antalet jobb ökat med nästan lika mycket – trots den ekonomiska världskrisen. Alliansen tar ansvar för ekonomin och bygger Sverige starkt, bland annat genom de största satsningarna i modern tid på arbetsmarknad, forskning, utbildning och infrastruktur.

Socialdemokraterna bekymras av ungdomsarbetslösheten, ändå är de emot varenda jobbskapande insats för att få in unga på arbetsmarknaden. Det är därför angeläget att Anna Hedh (S), under sitt första maj-tal på Torget i Borgholm, berättar för ölänningarna hur en nedmontering av arbetslinjen för att satsa på bidragslinjen skapar fler jobb på Öland. Samtidigt förtjänar de över 4396 öländska pensionärer och barnfamiljer, med flera, i Mörbylånga och Borgholms kommuner som använder sig av RUT- och ROT-avdragen ett svar till varför Socialdemokraterna vill försämra deras vardagsvillkor.

På Öland behövs en politik för jobb och välfärd. Därför driver Alliansen arbetslinjen. Socialdemokraterna har en lång väg kvar tills de kan hävda göra detsamma. Ölänningarna väntar på svar, Anna Hedh (S)!

Jan R Andersson (M)

Jörgen Andersson (M)

Annons

Eva Bengtson Skogsberg (M)

Anders Åkesson (C)

Anders Andersson (KD)

Sverker Thorén (FP)

Alliansen, Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons