Insändare: Hur mycket får en trygg arbetsmiljö kosta...

Insändare Artikeln publicerades
Insändarskribenten efterlyser bättre lysen i de bilar som används av hemtjänsten.
Foto: Michael Ståhl
Insändarskribenten efterlyser bättre lysen i de bilar som används av hemtjänsten.

Detta var en fråga som dök upp i huvudet på mig en kväll när jag åkte runt på norra Öland i min kommun tjänstebil. Det börjar närma sig höst och mörkret kommer allt närmare.

Jag jobbar i hemtjänsten och min tjänstebil är en stor del av min arbetsmiljö. Många timmar per år åker jag runt i min lilla Renault Clio som saknar fyrhjulsdrift, automatiskt halvljus och extraljus. Jag sneglar lite avundsjukt på Borgholms energis bilar och tänker att en sådan skulle man ha.....

De bilarna har fyrhjulsdrift och frontbåge med extra ljus.

När vi sedan ställer om till vintertid innebär det att jag får köra i totalt mörker under hela mitt kvällspass . Det enda ljus jag har är mina undermåliga helljus. Som tur är så möter jag inte många bilar så jag behöver sällan slå av till halvljus för då är sikten obefintlig.

Jag åker cirka 10 mil per arbetspass och oftast åker jag på bygator där det saknas gatlyktor , det är mörkt. Behöver väl knappast berätta om hur det är om vi får en snövinter.

För tillfället har vi nu tre bilar som har ljusramp och dem slåss vi om. Det gäller att komma minst en halvtimma innan man börjar arbeta för att ha en chans att få tag i guldnycklarna.

Jag vet att kommunen har fått ett kostnadsförslag på hur mycket det skulle kosta om man satt dit en ljusramp som man sedan kan ta bort och montera på nästkommande leasing bil. Det skulle kosta 5 000 kronor per bil, så här har ni svaret på min fråga. Det kostar 5 000 kronor för att förbättra min arbetsmiljö och att göra den mer säker. Är det för mycket begärt att be om lite ljus i mörkret?

Från en i hemtjänsten som tror på en ljusare framtid.