Hur har ni tänkt, KLT?

Det är förnämligt att åka kollektivt. Nästan alltid trevliga chaufförer, en miljömässig vinst och varmt och skönt att ta plats i sätet. Därför är det ju så trist att KLT får höra så mycket gnäll från oss Ölänningar när det ju också finnas så mycket bra med bussarna i den pigga, gula färgen. Tyvärr måste det nu bli ett gnällinlägg till.
Publicerad 6 november 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten har synpunkter hur kollektivtrafiken fungerar på Öland.
Insändarskribenten har synpunkter hur kollektivtrafiken fungerar på Öland.Foto: Kenth Jönsson

I torsdags åkte jag till Borgholm för att gå på ett möte. Mötet tog 45 minuter. Jag missade min buss hem med en kvart. Bussen var en av få som skulle ha anslutning till den bortglömda byn Vickleby.

Jag åkte hemifrån kl 11:45 och hade då lyft luren för att boka Närtrafik från dörren. De gånger jag missar bokningssamtalet promenerar jag genom skogen nedanför mitt hem och därefter över två leriga åkrar för att ta mig till den vältrafikerade hållplatsen Stora Frö. Men mötets natur föranledde mig denna gång att tänka på min skohälsa - leriga dojjer ville jag gärna undvika, och jag ville heller inte släpa runt på klumpiga stövlar.

Det jag insåg då jag planerade min resa var att det inte längre går att byta till bussen mot Borgholm på Träffpunkten i Färjestaden, utan att man tvunget behöver åka till Kalmar för att ta sig över kommungränsen. Och turen med Närtrafiken var heller inte planerad till tex Glömminge där den gula mot norra Öland faktiskt passerar, utan körde mig istället bara till Färjestaden.

Och kan ni gissa när jag tog klivet in genom dörren hemmavid i Vickleby? Jo, inte förrän kl 19:00. Mötet varade alltså 45 minuter men jag blev borta i över sju timmar. På resan hem hade jag säkert kunnat få hjälp av Närtrafiken igen, den missen tar jag på mig. Likaså hade jag kunnat kladda mig igenom åkrarna från Stora Frö, med det förfärliga skoskav som uppstått under dagen gjorde att jag inte ens utanför Köpstaden - i väntan på en av många anslutningar - klarade av att ha skorna på, utan trippade runt i strumplästen (vilken märklig syn det måste ha varit!). Så den promenaden hoppade jag glatt över.

Jag förstår förstås, som de flesta andra, att det inte går att bussa runt hela Öland hela tiden - så bussig kan ingen vara - och att det naturligtvis uppstår väntetider, skoskav, leriga promenader och tomrum i tidtabellen. Men nära en hel arbetsdag för en kort möte förstår jag inte till fullo. KLT får gärna informera mig och andra om hur man tänkte då anslutningarna på Träffpunkten lades ned.

Blir det bättre om vi blir en kommun?

David Christensson