Annons

Hot mot turistbussarrangörer i Coronavirusets spår

Diskussionens vågor går höga om resandet i Corona-virusets tidevarv. Svenska Turistbussföretagen som representerar många av landets bussresearrangörer vill gärna klargöra vad våra medlemmar har för möjligheter vid eventuell avbokning och inställande av en gruppresa.
Publicerad 14 mars 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Italienresor har fått kritik. I insändaren förklarar Svenska Turistbussföretagen vad som gäller.
Italienresor har fått kritik. I insändaren förklarar Svenska Turistbussföretagen vad som gäller.Foto: Arkiv

Branschen har fått utstå mycket kritik och till och med hot, inte minst i sociala medier, om varför resor till exempel till de Italienska skidorterna har genomförts.

Först måste alla förstå att resebyråer, turistbussföretag och bussresearrangörer, måste följa lagen vilket i detta fall är paketreselagen. Denna lag beskriver tydligt vilka regler som gäller för om- och avbokning samt inställande av resor för såväl resenärer som researrangörer.

Annons

För att, som researrangör, kunna avbryta eller avboka eller ställa in en resa krävs ett myndighetsbeslut. Exempelvis en avrådan från UD, motsvarande nationell eller internationell myndighet.

Ett turistbussföretag kan inte ensidigt avboka en resa med kort varsel nära inpå avresedag utan risk för att bli skadeståndsskyldig. Däremot kan den enskilde resenären kan alltid själv välja om de vill resa eller inte.

Flera av våra medlemmar har i många år arrangerat skidresor till de Italienska skidorterna.

I år har kontakten med kommuner, sjukvården och folkhälsomyndigheten varit intensiv. Alla bedömningar var att det inte förelåg hinder för genomförande av resa.

Den senaste tiden, fram till häromdagen, har det inte funnits någon avrådan från de aktuella myndigheterna.

Våra medlemmar har svarat på uppkomna frågor från resenärer enligt gällande riktlinjer från UD samt gällande lagar. Ett fåtal resenärer har tidigare av olika anledningar själva valt att avstå från att resa.

Många av våra medlemmar anstränger sig till det yttersta för att hjälpa och behålla sina kunder.

Våra medlemmar som resebyråer och bussresearrangörer har upplevt hot och ogrundad kritik för att resor till Italienska skidorterna har genomförts.

Okunskapen om gällande regler är påtagliga och skrämmande.

Vi brottas alla med samma problem och hoppas att Corona-oron snart har bedarrat.

Annons

Kjell Peterson

Svenska Turistbussföretagen, Ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons