”Hembygden = skolorna”

Insändare • Publicerad 28 januari 2008

Hembygdsföreningarna på Öland har arbetat för Hembygden i över 60 år är kanske mest kända för att bevara gamla seder och bruk, men vi ser naturligtvis även framtiden så ljus som möjligt för Öland i allmänhet men dess glesbygd i synnerhet.

Med de förslag som nu hörs från politiskt håll är flera av glesbygdskolorna i faruzonen. Vad kommer detta att betyda för oss som värnar om hembygden? Vi har en befolkningsstruktur i Borgholms kommun som nästan är ällst i Sverige. Kommer den att bli bättre om skolorna läggs ner? Den lilla inflyttning som för närvarande sker kommer att minska avsevärt, speciellt av yngre personer när deras barn blir tvugna att åka buss långa sträckor till och från skolan.

Vi hembygdsvänner vill värna om vår bygd och därmed våra skolor. En bygd utan skola är ingen framtidsbygd. Vi vädjar till våra poliker att ej räkna på de kronor kommunen skulle tjäna på nedlagda skolor utan i stället tänka på våra barns bästa och låt vår kommun bli en framtidskommun och ej en avfolkningsbygd. Poliker, tänk om en gång till.

Persnäs Hembygdsförening

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.