Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fyra bolag för P-bevakning i glesbygd

Mörbylånga torsdag. I den lilla glesbygdsidyllen med de breda folktomma gatorna tycks tiden ha stannat.
Insändarskribenten uppskattar inte P-situationen i Mörbylånga.
Insändarskribenten uppskattar inte P-situationen i Mörbylånga.
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Banker och Konsum har kastat in handduken och stuckit. En utvecklingsgrupp är tillsatt. Orten är i skriande behov av inflyttning, skatteintäkter och turister. I ett bostadsområde växer en gerillarörelse fram. Möten har hållits. Möten ska hållas. Här har satts upp en skog av skyltar på mer än manshöga stolpar. På varje stolpe klänger tre skyltar: På den översta står det P. På den mittersta: P-tillstånd erfordras. På den nedersta: Q-Park AB 0771-96 90 00. Det gör 72 skyltar. Och man har målat vita linjer till massor av parkeringsrutor. Intrycket blir "uppfostringsanstalt". En hyresgäst berättar att han betalar 150 kronor i månaden för att stå på sin egen uppfart. En annan att P-rutorna vid stolparna kostar 200, men att man kan stå gratis på gatan. Vad är på gång? En kvinna svarar genom att peka med långfingret mot tinningen utan att säga ett ord.

Fyra bolag är inblandade i Mörbylånga Bostad AB:s framväxande parkeringsstrategi. Projektet ska enligt rykten spridas som ett mycelium över stora delar av den fattiga glesbygdskommunen. Tillträdande styrelseordföranden i Mörbylånga Bostad AB skrev insändare om att hon ska "titta" på parkeringsfrågan. Vad betyder "titta"? Har något gått snett? Borde Skatteverket titta på eventuell skatteplanering? Ett bostadsbolag anlitar tre andra bolag - Q-Park, Ölands Bevakningstjänst och sitt eget dotterbolag Mörbylånga Parkerings AB - för att sköta parkeringsfrågor i en liten glesbygdskommun! Vem fakturerar vem? Vem betalar fakturorna - för vad och med vems pengar? Vem vinner? Men intressantare: Vem står slutligen som förlorare? Det kan väl aldrig bli hyresgästerna?

Det jäser i den lilla idyllen som tappar folk sen mitten av 1990-talet. Banker och butiker klappar igen och drar.

Jag undrar varför.

Staffan Lagerström

Södra Möckleby

Läs mer