Framtida turistinformation

Insändare • Publicerad 18 oktober 2010

Lämpligaste sättet att se till att god turistinformation kan ordnas just nu är att förlägga den på Ölands bibliotek.

Givetvis har jag av alla mina års erfarenheter insett vilket bra arbete ”folket på golvet” på Träffpunkten utfört. Men när nu de politiska och turistiska ledningarnas misskötsel avslöjats, så blir det jag befarat verklighet – en enda röra. Därtill kan en huggsexa med uppdykande lycksökare vädra morgonluft som marknadsförare av Öland. Hanteringen av det tål att tänka på längre än näsan räcker. Men turistinformationen måste igång.

Börja med att organisera turistinformation vid biblioteken. Då finns det turistinformation i Löttorp, Borgholm, Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn. Även biblioteket i Runsten kan komma ifråga. Finansieringen av det blir dels öronmärkt och dels vida mindre än galopperande miljonrullningar till konsulter med luftfakturor.

Det bästa av allt blir att turisterna får lokal information av de ölänningar som är anställda på biblioteken och kan sitt Öland. Turisterna behöver inte köa på ett ställe för att få sämre information av stressade, vikarierande ungdomar som inte kan Öland lika bra som biblotikarierna kan. Turistinformationen kan ges på fem ställen över Öland. Finansieringen av det kan betyda att bibliotekens öppettider också kan förlängas. Fem bibliotek över hela Öland, som står för många former av kultur, kommer att ge bred och lokal turistinformation – snacka om levande landsbygd!

Anne Wilks

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.