Annons

Färjestadens skola: Dagens skolbarn får inte en chans

Insändare • Publicerad 15 mars 2007

INSÄNDARE

Skolpolitiken idag präglas av att kraven på skolan och på elevernas kunskapsinhämtning ska tydliggöras via betyg redan från tredje klass. Det är ju gott och väl att skolan och politikerna vill ställa krav på eleverna, men en allvarlig fråga man först bör ställa sig är vilka möjligheter ger politikerna barnen att inhämta de kunskaper de förväntas inhämta? Svar: Den politiska majoriteten lever inte upp till sin del av avtalet.

Annons

Kommunpolitikerna har det yttersta ansvaret för den arbetsmiljö och de skollokaler som barnen erbjuds för sitt lärande. Som föräldrar i Färjestadens föräldraförening tar vi här Färjestadens skola som exempel på hur skolbarns arbetsmiljö ser ut. Många av eleverna i Färjestadens skola sitter i baracker från slutet av 1970-talet som ställdes på bar jord. Lokalerna har visat sig vara mögelangripna och i skyddsrondsprotokoll från 2000 finns dessutom dokumenterat att ventilationen inte räcker till för klassernas storlek. Dock har ingen sett som sin uppgift att göra något åt vare sig ventilation eller mögel, förrän Färjestadens föräldraförening ställde krav på åtgärder. En dålig luftkvalitet leder till att elever blir trötta, inte orkar följa undervisningen och att temperaturen blir för hög med koncentrationsförluster som följd. Om temperaturen stiger från 20ºC till 25ºC sjunker den intellektuella prestationsförmågan med 20 procent (Arbetslivsinstitutet). De elever som kommer till lokalerna och har någon överkänslighet reagerar också på mögel. Andra barn utvecklar reaktioner på mögel över tid. De får ägna sina dagar åt att snyta sig och klia sig, samt många kvällar åt huvudvärk. Dessa barn orkar inte följa med i undervisningen trots omänskliga ansträngningar.

En allvarlig följd av de undermåliga, hälsofarliga barackerna vid Färjestadens skola är att barn har drabbats av livslånga sjukdomar som olika allergier och reaktioner på mögel specifikt, vilket de inte hade utvecklat om de inte suttit i dessa lokaler. Vilket ansvar bär politiker och tidigare samt nuvarande skolchef för detta? Vad är ett barns hälsa värd, i kronor och ören? I livskvalitet? Förutom att de har berövats sin rätt till undervisning har de också berövats sin hälsa. På grund av Föräldraföreningens krav på åtgärder avsattes 30 miljoner kr förra året sedan till att bygga nya lokaler och ersätta de mögeldrabbade barackerna. Nu föreligger en stor risk att skolchef och ledande politiker tar tillbaka dessa pengar, sviker sina löften och istället vill starta en utredning om skolfrågan allmänt. Vi föräldrar ser en total nonchalans för barnens situation, deras förstörda hälsa och uteblivna utbildning och för föräldrarna som målsmän, väljare och skattebetalare. Sluta utreda, HÅLL ERA LÖFTEN OCH BYGG NU!

Föräldraföreningen i Färjestaden har ställt krav på en ansvarsutredning som syftar till att ta reda på vem eller vilka som brustit i ansvar och varför. Inga politiker har hittills gjort något för att gå dessa krav till mötes. Som föräldrar kräver vi att all gammal byk läggs på bordet och vädras i offentlighetens ljus. Konsekvenser bakåt och strategier framåt för att detta inte får drabba fler barn är våra krav som föräldrar. Det är också ett krav för att politiker och skolledning ska kunna återupprätta förtroendet hos föräldrarna. Det tragiska är att Färjestadens skola inte är en enskild företeelse. Alltför många barn sitter idag i likadana gamla mögliga baracker. En sökning på nätet visar reportage från flera skolor som måste stängas och akut byggas om på grund av dessa problem. Jo, för resten, Färjestaden skola är unik, där stängs inga lokaler hur hälsovådliga de än är. Ett annat närliggande exempel på Öland är kyrkan i Ventlinge som stängdes på grund av mögelangrepp, en lokal där människor vistas i lokalerna några timmar per vecka. Men skolan, där barnen sitter hela dagarna, där kommer inte ens diskussionen om stängning upp. Märkligt.

En generation barn ska nu betygssättas från sina första år i skolan. Vad vägs in i betygen, ger undermålig ventilation och mögel i grunden, handikappoäng i betyget ungefär som i golf? Vi tror inte det. Det är dags att vi föräldrar vaknar och ställer krav på politikerna att ge våra barn den skolmiljö de har rätt till och som vi föräldrar betalar för. Först när politiker på alla nivåer kan garantera friska, ändamålsenliga lokaler har de rätt att tala om att betygssätta barnen, först då vet de vad de betygsätter!

Färjestadens föräldraförening (FFF),Lokal förening i Riksförbundet Hem & Skola

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons