”Färjestaden behöver närpolis”

Insändare • Publicerad 30 januari 2008

Vilket är viktigast i Färjestaden: Systembolag eller en riktig polisstation? Tydligen systembolag för det gör säkert invånarna gladare och tillfälligt lyckligare. Så kan man tyda politikernas agerande.

Nu är det hög tid att Mörbylånga kommun skaffar några närpoliser som är stationerade i kommunen och Färjestaden är nog ganska naturlig stationeringsort eftersom de flesta invånarna bor där. En stor och ny polisstation i Kalmar håller på att byggas, men i Färjestaden finns det en liten lokal för polisen som de flesta inte känner till. Nu är det hög tid att skaffa en riktig polisstation dit alla människor hittar. Det tar många år innan man får erfarna poliser med personkännedom och det kontaktnät som behövs för att göra ett fullgott polisjobb. Den forskning som säger att inte brotten minskar med flera poliser på allmänna platser har helt fel.

Ibland räcker det med en hastighetskamera för att hastighetsöverträdelserna skall minska. Under högertrafikomläggningen var alla poliser ute i yttre tjänst och under den perioden var det vissa dygn som det inte inkom någon anmälan om brott över huvudtaget i hela Kalmar polisdistrikt. Nu när alla skall bidraga med att förbättra miljön så är det ju inte aktuellt att köra flera mil för att vara närpolis till exempel i Färjestaden. Det har ju också diskuterats att polisen skall utreda brott som begåtts av 13- och 14-åringar och då är det ju självklart att de skall höras på en polisstation som ligger i närområdet.

En kommun som har över 13 000 invånare och är en inflyttningskommun måste ju ha en fungerande närpolis. Det var många politiker som engagerade sig hårt för att det skulle finnas ett systembolag i Färjestaden. Det kanske är en lämplig plats för en polisstation så kan invånarna göra många ärenden på samma gång. Dessa politiker har nu möjlighet att lika målmedvetet jobba för att både unga och gamla får den trygghet som de önskar genom polisens närvaro. En myndighet som har med människor att göra skall vara dem så nära som möjligt. Ett exempel är Ölands försäkringsbolag som har ett kontor i Färjestaden och nu även ett i Kalmar för att komma närmare sina kunder.

Den 1 mars är ett lämpligt datum att starta upp med ”nya närpoliser” eller kontaktpoliser som de kanske kommer att kallas. En ny polisorganisation skall börja då och är man inte med från början så kanske det dröjer 3–4 år innan det blir en ny omorganisation igen.

Före detta närpolis som hade förmånen att arbeta i Färjestaden innan den gamla fina polisstationen på Storgatan lades ner

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.