Exporterar Tyskland sina energiproblem?

Insändare • Publicerad 1 november 2013

Såg härförleden ett TV-inslag som visade hur ett skogsområde i Norrland industrialiseras med över tusen vindkraftverk.

Investeringen görs i huvudsak av tyska intressen. Är det så att tyskarna genom sin vansinniga energipolitik har gjort slut på landets tillgängliga områden att industrialisera med vindkraftverk och måste bygga dem utanför landet? Om norrlänningarna är med på det är det ju deras sak men måste vi på Öland acceptera att den tyska cementfabriken i Degerhamn deltar i deras utbredning av vindkraftverk. Den tyska vindkraftexpansionen där hotar ju då Ölands helt unika landskap och till och med vår status som världsarv.

Tyvärr kan man inte utnyttja konsumentmakt mot cementfabriken, varken som privatperson eller byggföretag, då det förefaller som Heidelberg Cement har monopol på cementtillverkningen i Sverige. Vi är beroende av kommun och länsstyrelse för att bevara Ölands unika värden och det enda sätt vi kan påverka dem är vid nästa val. Vi behöver veta hur de olika partierna ställer sig till vindkraftverk på Öland.

 

Ölandsvännen

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.