Expo: ”Onyanserat påhopp”

Insändare • Publicerad 28 januari 2008

Att ta del av krönikören Kurt Lundgrens onyanserade påhopp på stiftelsen Expo den 17 januari i Ölandbladet är beklämmande. Lundgren är upprörd att Expo i sin tidning publicerat en artikel – där Lundgren nämns – om motståndet mot islam i Europa och Sverige.

Expo är en partipolitiskt obunden stiftelse som granskar organiserad intolerans, som till exempel spridning av främlingsfientlighet och rasism. Vår publicistiska verksamhet består av en tidning och en hemsida. Föreläsningar är en annan del av det vi gör. Verksamheten bedrivs till största delen ideellt av journalister verksamma i andra medier. Vad har vi då skrivit om Lundgren? Under rubriken ”Svenskspråkiga anti-islamska sidor på Internet” återfinns Lundgrens bloggsida. Tanken med sammanställningen är att ge en bild över ett mycket omfattande problem, nämligen den växande intoleransen mot muslimer.

Urvalet preciseras bland annat med, sidor ”som motsätter sig muslimers rättigheter till utövande av sin religion”. Om Lundgrens blogg kan följande läsas: ”Drivs av den öländske journalisten och författaren Kurt Lundgren. Anser att alla moskébyggen i Europa bör stoppas”. Det är allt som står om Lundgren. För den som själv vill ta en del av innehållet så finns artikeln i sin helhet som pdf på www.expo.se. Att Lundgren faktiskt tycker så här råder det inget tvivel om. Något Lundgren även har medgivit. I en intervju med Sveriges radio Kalmar säger han att moskéer inte ska få byggas i Sverige (SR Kalmar 080115), med hänvisning till kristnas rättigheter i Saudiarabien. Det hela rimmar såklart illa med den mänskliga rättigheten att få utöva sin tro. Dessutom är argumentet att vi i Sverige ska införa en repressiv och odemokratisk lagstiftning om andra länder har det minst sagt märklig. Enligt Lundgren för Expo tankarna till regimer och underrättelsetjänster i diktaturländer som forna Östtyskland. Vad är det då Expo har gjort? Jo, vi återgivit det han själv har valt att publicera. Ingen annan än Lundgren har offentligt valt att ventilera sitt motstånd mot muslimers rättighet att praktisera sin religionsfrihet. På sin hemsida skriver Lundgren raljerande om andra personer, men att bli granskad själv passar sig tydligen inte. Så mycket var den yttrandefriheten värd.

Lundgren är verksam journalist. Men hur är det med källkritiken? Lundgren räknar på fingrarna och skriver på sin blogg att Expo årligen kostar mellan 30 och 40 miljoner att driva. Sedan undrar han konspiratoriskt vilka finansiärerna är. Inte för att det är uppgifter som vi har någon skyldighet att delge Lundgren, men jag kan meddela att det rör sig om drygt två miljoner. Expo är till stor del självförsörjande, men har produktionsstöd för tidningen. Dessutom stöds verksamheten av bland annat stiftelsen Artister mot nazister, bokförlaget Natur och Kultur och privatpersoner. Att Kurt Lundgren som journalist är oförsiktig med faktauppgifter är anmärkningsvärt, men att han dessutom fantiserar ihop egna uppgifter är minst sagt uppseendeväckande. Resten av Lundgrens beskyllningar mot Expo är lika hemmasnickrade. Tyvärr är vissa av anklagelserna från Lundgren av den mer allvarligare arten. Lundgren har till exempel i en radiointervju (SR Kalmar 080119) beskyllt Expo för att indirekt uppmana till våld. Av förklarliga skäl nämner han inte heller här vad han grundar sina uppgifter på. Till yttermera visso har Lundgren, enligt egna uppgifter, polisanmält Expo för bland annat förtal. Två frågor inställer sig: Vad har Expo ljugit om? Och vad är benämningen för det Lundgren själv håller på med?

Anders Dalsbro, redaktör tidskriften Expo

REPLIK:

Varför så hemliga?

Expo är en självutnämnd internetpolis som inte redovisar räkenskaperna. Trots åtskilliga förfrågningar vägrar Expo att sända ut sina årsredovisningar.

Expo ägnar sig åt att registrera åsikter, hänger ut motståndare i långa listor på nätet, vilket enligt min enkla uppfattning är detsamma som åsiktsregistrering och det strider mot personuppgiftslagen, PUL. Inte ens SÄPO får bedriva åsiktsregistrering. Dessutom finns det en mycket obehaglig koppling mellan Expo och våldsorganisationer som AFA, den svarta anarkismens banérförare.

När Expo inte offentliggör räkenskaperna får stiftelsen räkna med spekulationer : 10, 20, 30, 50 miljoner, vad kostar Expo, varifrån kommer pengarna? Det är märkligt att en organisation som säger sig stå för öppenhet och demokrati är mer sluten och hemlig än Knutbysekten.

Kurt Lundgren

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.