Annons

Ett ”Ekonologiskt” Öland – tillsammans blir summan mer än de enskilda delarna

Insändare • Publicerad 10 november 2011

En ekologisk framtid handlar om mycket mer än hur maten odlas. Det handlar om transporter som producenterna måste göra och som jag som konsument också tvingas till. Det byggs enormt här på ön. Jag har upplevt mängder av brister, felleveranser och långa diskussioner om materialval. Jag får själv söka all kunskap, eftersom få vet, om vad som är bäst ekologiskt. Jag är som konsument amatör och förväntar mig att experterna vet.

Öland är som ö, en väl avgränsad utvecklingsplats för en ekologisk framtid. Varför tar vi inte upp kampen och utmanar Falköping som nu blivit Sveriges första SlowCity-kommun. De har devisen ”Det goda livet”, med grund i ekologin. Eller varför inte Brighton i England som ska bli framtidens gröna kommun fullt ut i England.

Annons

Vi har just firat FN-dagen den 24 oktober och vi har just fått statistik som säger att vi nu är 7 miljarder människor på jorden. Problemet med befolkningstillväxten är inte antalet människor på jorden. Det handlar om att vi har förbrukat det som barnen i framtiden ska leva av. Det andra problemet är att vi kommer att bo mer koncentrerat.

Det måste vara en del av Barnkonventionen, som ju Sverige förvisso och tyvärr inte skrivit under, att barnens framtid säkras så att det finns resurser. Det måste också vara så att ämnen och material är säkra och inte hälsovådliga.

Vi diskuterar nu här på ön om vi ska fortsätta att ha ett sammanhållet Näringslivskontor eller inte. Är det inte hög tid att vi har ”mycket prat och mycket verkstad” om just framtidens ekologiska Öland. Vi har mycket här men väldigt lite är samlat. Varför inte mer av klimatmässor, utbildningsprojekt i samverkan med ett förnämligt universitet på andra sidan sundet och en framtida pedagogisk hemsida om just ekologi på Öland.

Ett ”Ekonologisk Öland” – ett Öland som kan kombinera Ekologi och Ekonomi - det finns pengar att spara och tjäna för dem som kan och vill vara med och bygga. Och jag som konsument och medborgare vill bli medveten. Det kan bli en bra besöksnäring av människor som samtidigt med avkoppling kan ”utbilda sig” Hjälp mig till det! Eller hur, Eddie Forsman? Tillsammans med och för barnen kan vi bygga deras framtid.

Om Öland kan hitta en profil som håller hela året och inte bara tre månader på sommaren blir vi starka i regionen – vilken det nu blir. Långt borta och nära – är en bra devis. Är vi starka nära kan vi klara frågor även när det händer saker långt borta!

Lisa Segerhed

Medlem i miljöpartiet i Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons