En ö, en kommun
Det har i debatten de senaste veckorna talats flitigt om folkomröstningen gällande Öland en kommun. Äntligen kom då debatten igång. Tyvärr har dock nej-sidan som främsta argument försökt prångla ut att det skulle saknas en vision bland oss som förespråkar en kommun. För mig är i alla fall visionen klar och tydlig, en ö, en kommun! Det är grunden och visionen. Sedan tycker jag att många av mina politiska vänner gjort klart att det finns en vilja och kraft bland den nya generationens Ölandspolitiker att bygga en ny och mer effektiv organisation för att möta framtida utmaningar och behov bland medborgarna på hela Öland.
Fördelarna med en sammanslagning mellan Borgholms och Mörbylånga kommun är flera. Med en sammanslagning får vi möjligheten att förnya såväl den befintliga förvaltningsstrukturen som driftsverksamheten. Det ger oss utrymme för att hitta nya lösningar som kan effektivisera verksamheterna och tillhandahålla en god offentlig service till invånarna för en mindre kostnad och med högre kvalitet. När kommunsammanslagningar har diskuterats på andra håll i landet sker det ofta mot bakgrund av hotet om vikande befolkningssiffror med lägre skatteintäkter som följd. Denna utmaning gäller även för Öland. Min absoluta uppfattning är att denna utmaning löses bättre av en större kommun än två småkommuner. En ö, en kommun där vi fördelar våra resurser utifrån ett helhetsperspektiv utan ankdammstänk!
Ett annat starkt skäl för en kommunsammanslagning är de nya möjligheter som ges för satsningar på strategisk utveckling. Det handlar om vad vi vill satsa på och hur vill vi marknadsföra oss för att även i framtiden vara en plats som människor vill bo och leva i, arbeta eller starta ett företag på eller besöka som ett turistmål. Varumärket Öland står sig betydligt starkare på egna ben än vad Mörbylånga och Borgholms kommun gör. Därför är exempelvis sammanslagningen av kommunernas näringslivskontor ett steg i helt rätt riktning. Det är ett viktigt strategiskt steg för ett företagsvänligare Öland. Som socialdemokrat ser jag det som centralt med fler företagsetableringar på hela Öland. I Mörbylånga kommun behövs det definitivt en rejäl uppryckning från den 202 plats av 290 som kommunen erhöll i Svenskt näringslivs senaste ranking över företagsvänligaste kommuner i landet.
Utöver nya näringslivssatsningar råder det inget tvivel om att de utvecklingsfrågor som lyftes fram av många färjestadsbor för ett bättre och mer attraktivt Färjestaden med framtida satsningar som ett kommunalt högstadie och ett kulturhus med bibliotek är viktiga byggstenar för en attraktiv och konkurrenskraftig kommun oavsett om den heter Öland eller Mörbylånga. Det skall heller inte råda något tvivel om att vi socialdemokrater i Färjestaden kommer att arbeta aktivt för att just dessa satsningar ska förverkligas i framtiden.
Michael Granstedt
Ordförande, Socialdemokraterna i Färjestaden