En häxprocess i demokratin

Insändare • Publicerad 9 mars 2010

Man blir förvånad och besviken när man får läsa i tidningen att det är bara vissa i Mörbylånga kommun som skall få utöva sina demokratiska rättigheter och jag är inte bland dem.

Jag kan också skriva på upprop att jag vill Mörbylånga skall utvecklas men då skall man också göra det med bättre lösningar på trafikmiljön. Men i uppropet vill man också begränsa de demokratiska rättigheterna för vissa medborgare. Vem startar en sådan insamling?

Jag anser också att kommunens tjänstemän inte skall uttala sig med snudd på personförföljelse om min intellektuella status.

Uttalandet visar mer på vilken professionalitet och kompetens tjänstemännen på kommunen har.

OM kommunen från början försökt gå mig till mötes och satt upp bullerplank och isolerar fönstren mot gatan så hade inget överklagande skett. (Inte renovera mitt hus som Herr Lindahl påstod.)

Men jag anser att man försämrar min livskvalitet och eftersom det är en demokratisk rättighet att överklaga när jag i god tid talat om för kommunen vad jag vill ha i kompensation och om nu det betyder så mkt för kommunen att komma igång så hade det väl varit enkelt att punga ut med några tusenlappar för att få ge mig ett plank..

en kommuninvånare som betalar skatt i kommunen har tydligen inte något värde för kommunen. Då är frågan ?

Vill folk flytta till en kommun vars tjänstemän hetsar upp folkmassor mot en enskild medborgare. ? Vem tar ansvar för ev. hot som riktas mot mig?

Den rike Israelen kanske inte tycker om hur man behandlat mig om han får reda på detta?

Handen på hjärtat! Hur många av Mörbylångaborna vill ha sin livskvalitet förstörd av buller och avgaser?

Eller är det bara för det är en enkel kvinna tillika sjuksköterska som man kan kräva att hon skall tiga i församlingen?

Miljö och byggchefens uttalande innehåller mkt av den manliga härskartekniken.

Mina invändningar mot planförslaget ( som är myckt bra, dessutom är arkitekten en synnerligen trevlig och kompetent person.) var att man ha inte tillgodosett mitt påpekande i min skrivelse  som kom vid utställningsförfarandet ( i rätt tid) om trafikförsörjningen.

Mitt hus som ligger 3 meter från körbanan på Köpmangatan som inte kan kallas ha god trafikbeskaffenhet. Enl. PBL 2 kap skall man sörja för god trafikförsörjning och förebygga bullerstörningar .

Vägen saknar trottoar och cykelbana vid min sida av vägen och man har p g a tidigare röriga trafikincidenter gjort farthinder längre ner mot centrum ungefär där man tänkt sig göra en ny väg in till det nya området.

På Köpmangatan skall nu trafiken intensifieras man talade om 6000 bilar /dygn. Från

Kustvägen skall man svänga ner på Köpmangatan och vid sockerbruksområdet skall man göra en U-sväng och ny väg skall göras till det nya bostadsområdet i Norra Viken.

Även om man gör två rondeller så kommer det att bli en farlig trafikmiljö.

I stället för att från början göra en rak förbindelse norr ifrån.

När jag köpte mitt hus 1996 var jag överraskad av att inte kommunen utnyttjat sin förköpsrätt då mitt och min grannes hus var de enda hus som låg så nära vägen.( jag kollade t o m med kommunen) En kommun som är framtidstänkande och planerat för utveckling av kommunen  bör ju  utnyttjat sin förköpsrätt och köpt in fastigheter som blir till salu och vars mark man kan komma att behöva.

Men kommunen hade inga sådana planer då, utan man planerade en ny infart norr ifrån.

Jag kunde ju inte ens tänka tanken att man några år senare skulle använda sig av denna smala dåliga väg för att försörja ett nytt bostadsområde som skulle innebära en två- tredubbling av trafiken på denna gata. Då hade jag aldrig köpt huset.

När sockerbruket var igång ägde jag inte huset och kan inte uttala mig om trafikintensiteten då.

Att gå baklänges in i framtiden

Kommunen börjar i helt fel ända, man gör en bra detaljplan men ser inte till att trafikförsörjningen skall fungera utan man skall ”om besvärligheter uppkommer kanske måste man åtgärda detta”.

Det vore mkt enkelt att göra tillfarten till Norra Viken norrifrån.

Jag har framför min oro för min boendekvalitet, med bullerstörningar avgaser och utsläpp, till kommunen . Jag har också sagt att är det så de bekostar ett bullerplank av trä och isolerfönster mot gatan kommer jag att vara nöjd.( Det är ju en vanlig åtgärd som andra kommuner och SJ tillmötesgå medborgarna med när man inser att den enskilde människan kommer i kläm.).

Jag hade planerat för en lugn och bekväm pensionärstillvaro och för mina barn och barnbarn som skall överta huset efter mig . Men bo i ett hus där man planerar att 5000-6000 bilar skall åka förbi 3 m från min trappa då har man helt förstört min och de minas livskvalitet.

Lite konstigt att år 2010 uppleva häxprocesser på grund av att man utnyttjar sina demokratiska rättigheter.

Sylvia Olofsson Hiller

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.