Ekonomin går före barnens välbefinnande

Insändare • Publicerad 14 december 2012

Måndagen 26 november röstade politikerna i fullmäktige i Borgholm att lägga ner Runstens skola och behålla Gärdslösa. Vad var det som fällde avgörandet?

Var det renoveringskostnaderna som politikerna hade hastat fram under senhösten där kostnaden för RUnstens skola beräknades till 11,7 miljonern och för Gärdslösa skola till 4,9 miljoner. Beloppet 11,7 miljoner för att renovera Runstens skola tror jag inte ett dugg på. Varför då? Jo, när politiker i beslutsfattande position vill lägga ner en skola som i detta fallet, klämmer man till med ett högt belopp för att få underlag för sitt beslut!! Om det däremot ska byggas något nytt ”beräknas kostnaderna” till ett lågt belopp för att också där få igenom sitt beslut!! Precis så är det.

Ett typiskt exempel är Nya konstmuseet i Kalmar som kostade sådär tiotals miljoner mer än vad som budgeterats. Jag undrar om elever som ska bussas till skolan inte kommer att kosta något eller ska föräldrarna stå för den delen? Det borde väl ha framkommit i någon del av utredningen eller är det känsligt och har barnen tillfrågats om vad de tycker, för det blir väl längre skoldagar? Och så ska det sparas ännu mer genom större klasser 25-30 elever. Som jag ser det är det inte acceptabelt nej. Det finns myckert som inte undersökts tillräckligt och då kanske den ekonomiska delen hade sett annorlunda ut.

Det är inte enbart på Öland som skolornas vara eller inte vara som rört upp känslor, samma sak har hänt i Nybro kommun senaste året.

Snart kommer väl julbordstraditionerna upp på dagordningen och det kan det väl inte finnas ekonomiska resurser till och inte någon konstgräsplan heller!! Intressant att följa fortsättningen av kommunens ekonomiska utsvävningar på andra områden än skolans.

 

Gudrun Klingstedt, f d musiklärare

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.