Ebb i kassan för Mörbylånga kommun

Insändare • Publicerad 3 september 2012

Hallå Mörbylånga kommun, visst går det att beställa in nybyggda skolor på löpande band men frågan är, hur ska detta betalas. I Mörbylånga bor det cirka 14.000 personer och av dessa är det cirka hälften som betalar skatt. Hur i fridens dagar tänker Mörbylångas politiker finansiera alla sina vackra löften?

Högstadieskola i Färjestaden, nytt VA-system över på östra sidan och nu dessa båda skolor i Gårdby och Glömminge.

Vi har inte råd! Ska vi höja skatten kraftigt eller ska vi låna mer pengar. Det sistnämnda alternativet är omöjligt då vi kan konstatera att Mörbylånga nått taket för vad en kommun av vår storlek orkar bära.

Mörbylånga är ett begränsat lantbrukarlandskap och när man väljer att flytta hit så måste det vara på Ölands villkor. Vi kan som kommun inte erbjuda samma service, som en stor kommun med många skattebetalare kan.

Onekligen dyker tanken upp i skallen, vem tänker på Öland, vad som är unikt och vad kommande generationer ska få överta. Öland är Sveriges minsta landskap och har under årtusenden varit ett burget odlingslandskap. Att nu med kortsiktiga intressen framför ögonen sälja, gräva sönder, spränga bort och ruinera vår del av Öland, vem vill ta ansvar för detta? Vem vill förstöra våra omkring 13.600 kända fornlämningar? Fler lär ploppa upp när grävskopor och dynamit får göra sitt.

Vårt tips till barnfamiljer som är i behov av stort samhälleligt stöd för sin familj är att helt enkelt inte flytta till Öland. Här finns inte resurserna!

Vi är inga bakåtsträvare, men Öland fanns före oss, vi har vår stund på jorden här och nu, och vi bör ingående fundera på vilket ansvar vi tar mot denna unika lilla ö och i vilket skick vi vill lämna den efter oss till kommande generationer.

Låt turistströmmen som åker till Böda åka dit, till en välplanerad och väl fungerande turistanläggning, men låt södra Öland förbli ett odlingslandskap med en av jordens bördigaste jordar.

En lösning för Mörbylånga är ju annars att helt enkelt gå upp i Kalmar Kommun och låta dess 62935 innevånare vara med och betala för den service som alla nyinflyttade kräver!

Petter Schröder

Pia Schröder

Arontorp

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.