Dags att utveckla Runsten

Insändare • Publicerad 22 december 2008

Varför måste vi kämpa så hårt på mindre orter för att få kommunens politiker att inse att det behöver satsas även på dessa?

I mer än tio år har vi i Runsten påtalat behovet av och önskan om bostäder för äldre som inte orkar med egna hus och trädgårdar men som vill stanna där de levt hela sitt liv.

Vi har uppvaktat kommunledning med skrivelser och besök vid flertal tillfällen och Borgholm Energi för flera år sedan. Men nej ,vi togs ej på allvar, inget hände utom att kommunen erbjöds köpa mark, vilket den tidigare varit mycket intresserad av men inte lyckats förvärva. Nu inköptes marken och det är det enda som skett.

 Vi beslöt därefter att starta ett eget projekt och bildade en kooperativ hyresrättsförening och kom nästan till ”foten på spaden” men intressenterna vågade inte fullfölja, möjligen av rädsla för att insatsen 200 tusen skulle gå förlorad om något hände.

Behovet av bostäder fanns fortfarande. Nu behövdes dessa för både unga och gamla. Inflyttning och unga som arbetade på orten behövde bostad. Nya kontakter med BEAB som nu genom stadgeändring även kan bygga hyresbostäder. Efter ett år av möten, skrivelser och mail och väntan på besked om och när en start kan ske så kommer beskedet. En tvåa på 60 kvadrat betingar en hyra på mer än 10 000 kronor. En ung man som vill ha bostad kommenterade ,de vill inte bygga. De intressenter som anmält sig tänker nog detsamma.

Det är kö till de bostäder som finns här och ett av brf husen har just sålts för nästan Färjestadspris. Stort tack till Ivar Nilsson som vågade satsa på Runsten.

Sune Axelsson har stöttat oss och gjorde så vid senaste kommunfullmäktige. Tack för det.

Hur går det med biogas planerna som ett pilotprojekt här Stig Bertilsson?

När får vi hjälp att åter få bensin?

Hur går det med byggandet av ny lokal för räddningstjänsten?

Väl medveten om att tiden just nu är besvärlig så vill jag bara påminna om att det varit bättre tider förut och inget hände. Det är nu det ska planeras för utveckling.

GB

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.