Annons

Henric Borgström: Börskrönika: ”Det är bara att chansa och gissa, det gör nämligen också fondförvaltarna”

Stockholmsbörsen tog Riksbankens räntehöjning och förvarning om fler höjningar de närmsta åren med lugn. Nedgången från årsskiftets toppar är fortfarande strax under -28% fram till måndag lunch.
Henric BorgströmSkicka e-post
Börskrönika • Publicerad 4 juli 2022
Henric Borgström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Igor Kutyaev

Trots utförsbacken har genomsnittet stigit med +28% på fem år och mer än fördubblats till +130% plus årliga utdelningar på drygt 3%.

Anledningen till att den svenska börsen fallit betydligt mer från nyår än på andra börser kan förklaras med att den steg avsevärt mer förra året. Därför medförde krig och annat elände med höjda centralbanks- och marknadsräntor ett kraftigare fall på Stockholmsbörsen.

Annons

Från årsskiftet är det endast två branscher vars aktier stigit, energi drygt +20% och dagligvaror ca +5%. Fastighetsaktier har i genomsnitt nästan halverats i värde från årsskiftet. Det blir en spännande vecka nu när åtminstone åtta stora fastighetsbolag är först ut och visar resultaten för andra kvartalet.

Däremot har den allra mest spridda aktien Telia med över 400 000 aktieägare stigit +13% i år. Den betalas nu i 40 kr vilket dock bara är hälften av vad statens sålde den till allmänheten för 22 år sedan.

Polyplank i Färjestaden, bl a bullerskydd, tappade -8% i veckan, därmed har bolaget förlorat en tredjedel av börsvärdet sedan nyår.

Saab steg +8% förra veckan efter meddelandet om en order på två Global Eye spaningsplan för totalt ca 7 miljarder kr. Dessa kan nämligen täcka alla vatten runt Sverige och se minsta lilla farkost. Dessutom har de chans att bli bolaget nya exportsuccé. Aktien har stigit +79% sedan årsskiftet.Krigets betydelse visas att i mitten av februari, veckan innan Rysslands anfall mot Ukraina betalades aktien i ca 220 kr, nu ca 411 kr.

Saabägda Karlskronavarvet med dess stora tekniska avdelning i Malmö hoppas på beställning av en ubåt till Nederländerna. Och varför inte ytterligare en till svenska marinen?

Fondsparandet får stort utrymme i senaste numret av välmatade tidningen Aktiespararen. Flera skribenter är kritiska till hur årsavgifterna minskar sparkapitalet på lång sikt. Min rekommendation sedan årtionden är att själv välja ut 8-10 väletablerade vinstgivande börsbolag som delar ut av sina vinster. Riskspridningen klaras genom att satsa i bolag i lika många olika branscher.

Det är bara att chansa och gissa, det gör nämligen också fondförvaltarna. Ingen vet hur olika bolag eller branscher kommer att gå framöver. Inte ens framtidsforskarna är experter på framtiden. För övrigt har vi hyperinflation i påstådda ”experter”. Det är journalister som vill höja statusen på sina egna artiklar genom att kalla de intervjuade för ”experter”.

Det finns också ett plus värde med att själv välja ut bolag av ”kött och blod” istället för finansvärldens anonyma Sverigefonder. Man lär sig mer om näringslivet och den ekonomiska politiken genom att då och då titta till sina innehav i bolag i stället för anonyma Sverigefonder och att läsa lite om det ekonomiska livet.

Du kommer att ha lika stor tur/otur som alla de som kallar sig för aktieexperter, analytiker eller strateger. Kunskap stärker självkänslan.

SAS-aktien påverkades starkt efter beskedet om strejk, den var under måndagsförmiddagen uppe som mest i 73 öre och hamnade timmen efter beskedet på 60 öre. Därmed sjönk bolagets värde från ca 5,2 ned till ca 4,2 miljarder.

”Min rekommendation sedan årtionden är att själv välja ut 8-10 väletablerade vinstgivande börsbolag som delar ut av sina vinster.”
Henric Borgström
Annons
Annons
Annons
Annons