Henric Borgström: Börskrönika: Börsnedgången stoppade upp

Trots allt larmande i förra veckan under nedgången med 3-4 % på flertalet av världens börser stabiliserades de flesta på hög nivå.
Henric BorgströmSkicka e-post
Börskrönika • Publicerad 24 augusti 2021
Henric Borgström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Scania.
Scania.Foto: Lotta Duse

Stockholmsbörsen +29 % från årsskiftet till veckans slut efter en lätt uppgång på fredagen och ungefär oförändrat under måndag förmiddag.

Det innebär nästan dubblade kurser, + 96 % på fem år och +246 % på tio år. Till detta kommer utdelningar på uppemot 4 % årligen, främst i bolagen på stora listan.

Detta är klart bästa kursutvecklingen bland de 20-talet stora och närliggande aktiebörser som har mest betydelse för svensk ekonomi med undantag för Köpenhamn som stigit 448 % på tio år.

Det senare beror huvudsakligen på att Danmark har världens ledande läkemedelsföretag Novo Nordisk inom insulin mot diabetes som samtidigt stigit 513 % till ett värde på över 2000 miljarder svenska kr och fler andra extremt framgångsrika i branschen. Dessutom vindkrafttillverkaren Vestas +1107 % till ca 330 miljarder svenska kr.

Astra Zeneca som nu är delvis svensktägt har stigit 263 % under samma tid till 1619 miljarder kr.

I Sverige har vi Nibe i Markaryd som på några få decennier har blivit en global storspelare inom energieffektivisering, värmereglering och element.

Aktien har stigit 15 % i samband med veckans kvartalsrapport, 79 % hittills i år och 2010 % på tio år. Börsvärde 242 miljarder.

VD Gert-Eric Lindquist tillsammans med andra nuvarande och tidigare styrelseledamöter kontrollerar 46 % av rösterna.

Melker Schörlings privata aktier har förts över till de två döttrarna, Alecta pensionsförsäkring är en av de större ägarna.

När Nibeaktien i maj närmade sig 400 kr ansåg ledningen att den var för dyr för smidig aktiehandel och delade upp den i fyra nya på en gammal aktie. Sedan dess har de nya aktierna stigit från ca 90 kr till ca 120 kr.

Efter allt snack under den tidigare nedgången i veckan om övervärderade investmentbolag i förhållande till de börsaktier de själva äger har Investor (Wallenberg) sjunkit 4 % senaste månaden Industrivärden (Handelsbanken/Fredrik Lundberg) -8 %, Latour (Douglas) -6 % samt Lundbergföretagen -3 %, Kinnevik (Stenbeck) -7 % när börsen totalt visade ungefär oförändrat under samma tid.

Men de uppvisar ändå kraftiga värdeökningar hittills i år, Industrivärden dock måttliga 14 %, de övriga mellan 34 och 54 %.

Traton ägare till Scania med stor tillverkning av lastbilshytter i Oskarshamn har dock tappat 5 % av börskursen på en vecka, +9 % sedan nyår och har nu ca 30 kr upp till högsta någonsin 285 kr sedan bolaget blev noterat på Stockholmsbörsen för i augusti för två år sedan. I bolaget ingår också tyska MAN och Volkswagens lättare lastvagnar.

Huvudkonkurrenten Volvo -3 % i veckan, +14 % sedan nyår och +121 % på fem år.

Electra i Kalmar återförsäljare av hemelektronik i nära samarbete med bl a Elon kommer med halvårsrapporten idag tisdag. Senast månaden har aktien stigit 4%, från årsskiftet +27 %. Börsvärde 332 miljoner kr.

Med aktiekursen ca 64 kr och en utdelning senast på 4:25 kr (3:25) ger detta en aktuell direktavkastning på ca 6,6 %, av av de högsta på Stockholmsbörsens tre listor.

Frågan är som alltid på börsen om utdelning och börskurs bibehålls in i nästa år.

”Detta är klart bästa kursutvecklingen bland de 20-talet stora och närliggande aktiebörser som har mest betydelse för svensk ekonomi.”
Henric Borgström