Annons

Borgholms kommunfullmäktige visar märkligt dålig kunskap om socialförvaltningens verksamheter

Socialförvaltningen är Borgholms kommuns största förvaltning med 550 st medarbetare och med ett stort antal olika yrkesgrupper i verksamheten. En verksamhet som pågår dygnet runt årets alla dagar oavsett helger, årstid eller väder. En förvaltning som arbetar i det tysta trots att de senaste åren varit mycket tuffa.
Publicerad 21 december 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eddie Forsman (M).
Eddie Forsman (M).

2018 tog socialnämnden beslut om en effektiviseringsplan på 23 500 000 kronor. Idag har vi nått upp till cirka 17 600 000 kr. Effektivisering handlar inte om att springa fortare utan att titta på ny teknik och mjuka faktorer som ledning, styrning och uppföljning. Effektiviseringen har inte genomförts av politikerna utan att förvaltningen har lyckats så bra är personalens förtjänst.

Vissa budgetposter är lättare att förutse än andra. De poster som är svårast att förutse är försörjningsstöd och placeringar. Ärendeströmmen in till förvaltningen när det gäller placeringar är hög och i dagsläget finns inget som indikerar på en avmattning av ärenden. Här är det även svårt att effektivisera då det finns regler och lagar att förhålla sig till.

Annons

De senaste tre åren, 2017 -2019, har det totala budgetunderskottet för placeringar slutat på 30 000 000 kronor detta trots en tilläggsbudget på 5 000 000 kr för 2018.

Tar vi placeringskostnaderna för 2019 är budgeten 4 800 000 kronor och utfallet beräknas bli 11 000 000 kronor alltså ett budgetunderskott på cirka 6 000 000 kronor.

Kan man då säga att fullmäktige ger socialförvaltningen rätt förutsättningar? Nej knappast! Mot denna bakgrund yrkade därför moderaterna vid senaste kommunfullmäktige på en budgetökning med 5 000 000 kronor för placeringarna 2020.

Självklart ska verksamheterna sträva efter att klara sin budget och det är viktigt att kostnaden tas där den uppstår men för att klara detta är det viktigt att man har rätt budget från början, även kallad rimlighetsprincipen.

Istället för att sträva efter att marknadsföra ett 3 procent överskott för kommunen, vilket givetvis låter mer lockande, borde fullmäktige istället tagit ansvaret och fattat en budget för socialförvaltningen utifrån hur verkligheten ser ut. Nu kommer förvaltningen istället få söka tilläggsbudget under 2020, liksom man fått gjort tidigare år, vilket i slutändan visar på en stor respektlöshet främst för dem som arbetar inom socialförvaltningen men även för oss politiker i nämnden.

Eddie Forsman M

V.ordf. socialnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons