Biologisk mångfald i Slottsskogen
Inom kort fattar Länsstyrelsen beslut om ny skötselplan för naturreservatet i Slottsskogen. Åtgärderna i den kommer att gynna den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna - de resurser vi är beroende av för vår överlevnad.
Förslaget till beslut remitterades till berörda aktörer och vi fick många värdefulla synpunkter som vi tog till oss. Bland annat att utföra fler åtgärder i branten nedanför slottet. Här har vi under vårvintern fällt eller kapat flera träd och säkrat liggande stockar. Vi kommer också att bevara slutna krontak och blommande vägrenar längs stigarna och göra skogsbetesområdet så tillgängligt som möjligt.
Den 3 april bjöd vi in till möte i Folkets hus i Borgholm för att informera om den nya planen och att också få höra allmänhetens synpunkter. Det var mycket värdefullt, och det blev tydligt för oss att det som berör mest är högstubbarna och stockarna i slottsbranten. Efter mötet har vi fått ytterligare synpunkter och de är mycket varierande.
Några är nöjda med det som gjorts, kan se hur naturen börjar läka alla sår med en ny spirande grönska och har förståelse för allt som bor i de döda träden. Andra tycker fortfarande att det ser hemskt ut och vill ha bort all död ved, och i synnerhet högstubbarna. Vi kommer inte att kunna göra alla nöjda, men vi kommer att städa lite ytterligare i branten i höst. Och framförallt kommer vi att informera tydligt om almsjukan och varför vi lämnar död ved.
När det gäller almsjukan som dödat alla almar i branten så är det en svampsjukdom som det inte finns någon bot mot och som inte förhindras av att stubbarna tas bort. Den kommer sannolikt att drabba också kvarvarande almar i Slottsskogen. Men fläder, hagtorn och hassel har redan börjat spira. Och stubbarna som står kvar och ligger på marken är fulla av liv. De är hem för svampar, skalbaggar, fladdermöss och fåglar.
Med den nya skötselplanen kommer skogsduvan, hackspetten, nordfladdermusen, den svarta guldbaggen, molnfläcksbaggen, svaveltickan och många andra arter att få ännu bättre livsvillkor och skyddas från utrotning. Och Slottsskogen kommer också i fortsättningen att vara ett paradis för alla Borgholmsbor, ölänningar och besökare.
Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller synpunkter på skötseln.
Karin Bergman, landsbygdsdirektör Länsstyrelsen Kalmar