Behövs ett Borgholmsparti?

Insändare • Publicerad 8 februari 2010

Det kan vara en fråga som kan behöva väckas till liv i dessa valårstider.

Vi har en kommunledning som har väldigt yviga planer om Borgholms framtida utveckling.

På agendan i kommunhuset planeras det för:

• 750 nya bostadstomter i Kolstad-Rosenforsområdet

• den berömda air-parken

• industriområde på Kungsgården

• idé om att flytta kommunförrådet till Kungsgårdens ladugård etc...

Vetskapen om att det inte finns en enda Borgholmare som är med och bestämmer hur vi ska ha det i framtiden är skrämmande. Samtliga beslutsfattare är antingen hitflyttade fastlandsbor eller från landsbygden. I kommunhuset finns fyra stycken planarkitekter(!!!), samtliga från fastlandet, som arbetar på heltid med Borgholms framtid. De har kommit fram till, att det behövs 750 nya bostadstomter inom en 20-årsperiod. Det är en utbyggnad av Borgholms bostadstomter med ungefär 75 procent(!!!). Hade man i Kalmar kommun jobbat med samma procentsats skulle Kalmar och Oskarshamn snart vara ihopbyggda. Är detta rimligt?

En namninsamling i somras som motsatte sig detta inbringade nästan 2 000 namnunderskrifter, men det ritas och planeras ändock i samma takt. Omfarten runt Borgholm som lades på is av kommunens arbetsutskott drivs fortfarande av vår stadsarkitekt. Vad säger köpmännen i Borgholm om en förbifart?

Air-parken är en sån befängd idé att den är svår att våga nämna för utomstående. Förra gången området för airparken var på tal, var när en Borgholmsbo ville anlägga en ungdomscamping i området. Han fick avslag i byggnadsnämnden p g a stadsarkitektens yttrande. Området beskrevs som helt unikt historiskt sett, låg inom riksintresse för kulturminnesvården, ingick i kommunens vattentäkt, låg inom område för landskapsbildskydd och citat: ”i norr möter Kungsgårdsalvaret med slottet i fonden”.

En utspilld öl från en ungdomscamping nära vår vattentäkt är en katastrof jämfört med miljöpåverkan av en airpark. Och slottet i fonden har man väl glömt bort? Värst vad det kan ändra sig med tiden!

Nästa gång kanske Lisbeth har goda vänner från Florida som får option på byggandet av Disneyworld framför slottet eller i Societetsparken. Man vet aldrig.

Infarten till vår stad med en levande bondgård som blickfång, måste väl till och med en icke Borgholmare förstå värdet utav. Eller?

I Mörbylånga kommun sa Kent Ingvarsson att nu är det slutbyggt i Färjestaden. Nu blickar vi söderut mot Skogsby för framtida exploatering. Det finns mycket som talar för att även Borgholm bör expandera söderut:

• Kortare resväg för pendlare till Kalmar.

• I Strandtorp finns markägare som vill avstycka tomter.

•I Borgehage finns färdiga bostadsplaner (där finns även en sommargäst med krona på huvudet som inte samtycker och dessutom är tummis med vår stadsarkitekt. Då läggs locket på i kommunen!!!).

• Nya vatten- och avloppsledningar är redan framdragna söderut och dimensionerade för utbyggnad.

Händer det något i yttre hamnen? Det var länge sen det hördes något nytt om byggplanerna för 200 lägenheter. Utmärkt idé som skulle frigöra hus i Borgholm och säkert minska behovet av nya tomter.

Björkvikens sista utbyggnad blev väl inte nån succé precis, med ett gapande månlandskap i naturen, där osålda tomter duggar tätt. Kanske kan det vara på sin plats att sluta förblindas av exploatörer som vill skära guld i vår stad.

Fråga era politiker hur dom ställer sig till alla dessa planer! Har de inget bra svar, kan det finnas plats för ett nytt parti inför kommande val.

Som väljare skulle man önska sig ett parti som kunde utveckla stadens framtid på ett mera verklighetstroget sätt, med respekt för dess innevånares synpunkter och utan politiker och tjänstemän med noll känsla för Borgholm.

Örjan Petersson Solbacka

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.