Avvecklingen var oundviklig

Insändare • Publicerad 29 oktober 2010

Svar på Karin Uddlings debattinlägg i Ölandsbladet 101026 och 101028

Först och främst vill vi beklaga att du har valt att lämna Svenska kyrkan av dessa skäl. Som vi förstår dina debattinlägg så gäller din kritik främst tre olika områden: 1. Kritik mot beslutet om en ordnad avveckling, 2. Kritik mot sättet på vilket beslutet fattades och 3. Kritik mot hur personalen har behandlats.

1. Låt oss börja med att svara på varför det fattades beslut om en ordnad avveckling av stiftsgården Kastlösa. För det första vill vi klargöra att Växjö stift har stöttat gården ekonomiskt, men inte självt drivit gården. Fram tills beslutet om avveckling drevs gården av en ekonomisk förening. Stiftsfullmäktige har under flera år varit tydligt med att gården borde hålla öppet bara under säsong, när den har haft god beläggning. Den ekonomiska föreningen har ändå valt att driva gården året runt. Stiftets bidrag var tänkt att täcka den merkostnad som det innebär att bedriva kyrklig verksamhet. Men vi bör inte använda våra medlemmars avgifter till att subventionera konkurrensutsatt verksamhet. När den ekonomiska föreningen i fjol fick akut likviditetskris beslöt Växjö stift att tillskjuta medel för att säkra en ordnad avveckling. På så vis behövde ingen lida ekonomisk skada och det blev möjligt för personalen att gå vidare.

2. Du antyder i dina debattinlägg att beslutet fattats på ett odemokratiskt sätt. Det vill vi bestämt dementera. Stiftsfullmäktige, stiftsstyrelsen och dess arbetsutskott består av ledamöter som kyrkans medlemmar själva röstat fram och alla beslut fattas i demokratisk ordning. Det är varje ledamots skyldighet att sätta sig in i alla ärenden och beslutsunderlag skickas alltid ut i god tid innan alla sammanträden.

3. Du skriver också att du själv och personalen har känt er illa behandlade av stiftet. Stiftet har inte varit arbetsgivare för personalen, men vi beklagar att ni känner så. Vi ifrågasätter inte att avvecklingen har varit en smärtsam process för er. Ni har lagt ner tid, engagemang och hårt arbete och vi beundrar er för den fina verksamhet ni har åstadkommit på gården genom åren. Förändringar kan göra ont. Men vi hoppas att det här i förlängningen ska leda till någonting gott och att även ni ska kunna gå vidare och ta med er de kunskaper och erfarenheter ert arbete har gett er in i nya uppgifter.

Enligt uppdrag

Katarina Toll Koril, tf kanslichef på Växjö stift

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.